Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін про воду в Крим: «Це остаточний кінець боротьби за Крим, він не буде проблемою для Росії»


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що відновлення подачі води в Крим стане «остаточним завершенням боротьби за Крим, він не буде проблемою для Росії».

«Я хочу, щоб всі розуміли, що буде після відновлення подачі води в Крим. Формальне невизнання окупації залишиться, але санкції поступово знімуть. Статус Криму прирівнюватиметься до статусу Балтійських країн в СРСР: окупацію не визнаємо, але все інше – будь ласка. Це остаточний кінець боротьби за Крим, він не буде проблемою для Росії. Для неї Крим це військова база, а люди – «довісок» до неї», – написав Клімкін у «Фейсбуці».

Він зазначив, що «тестові кульки» щодо подачі води до Криму – це бажання «вбити двох зайців»: догодити Росії для подальшої нормалізації відносин і використати сприятливе, на жаль, ставлення багатьох українців до відновлення водопостачання Криму. За його словами, «вода – це не початок деокупації, а її кінець».

«І нарешті: відповідальність за окуповану територію несе окупант – так чітко прописано в міжнародному праві. Уряд у нас новий, а міжнародне право – те саме», – додав Клімкін.

Увечері 5 березня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час ток-шоу «Право на владу» заявив, що його Кабмін «не перекриє воду для українців в Криму» і зазначив, що відмова від подачі води «призведе до гуманітарної катастрофи».

Пізніше він написав у «Фейсбуці», що українська влада не може подавати воду в Крим до деокупацію півострова, тому що «неможливо з технічних причин поділити воду, яка піде людям, і воду, яка піде на військові бази (Росії – ред.)».

Новопризначений міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що питання подачі дніпровської води в анексований Росією Крим – це «інструмент деокупацію».

У Меджлісі кримськотатарського народу вважають, що заява нового прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля про можливу подачу води до Криму є «підлим ударом у спину тим, хто не змирився з окупацією Криму».

Раніше українська влада неодноразово робили заяви про те, що водопостачання анексованого Криму буде відновлене тільки після деокупації півострова.

Україна припинила постачання води до Криму Північнокримським каналом після окупації півострова Росією 2014 року. До того через цей канал забезпечувалося до 85 відсотків загальних потреб Криму в прісній воді. Нині власних джерел прісної води на півострові загалом вистачає для потреб населення, але вже не для промисловості, сільського господарства тощо.

XS
SM
MD
LG