Доступність посилання

ТОП новини

Голова Меджлісу: заяви Шмигаля про воду для Криму – підлий удар у спину тим, хто не змирився з окупацією


Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров відповів на заяви нового прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про можливість подавати воду до окупованого Криму.

«Скандальна заява новообраного прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про можливість подачі води по Північнокримському каналу в тимчасово окупований Крим, озвучена ним на тлі посилювання в Криму репресій і переслідування кримських татар і етнічних українців з боку російських окупантів, по суті, стала підлим ударом у спину тим, хто не змирився з окупацією Криму і залишається вірним Українській державі», – мовиться в заяві Чубарова.

За його словами, нова заява Шмигаля, яку він зробив пізніше в фейсбуці, не змінила ситуації.

«Абсолютно неприпустимими є спроби прикриття подібних «ініціатив» нібито турботою про громадян України, які проживають в окупованому Росією Криму. Насправді, будь-які поступки Росії з боку України або її міжнародних партнерів лише посилюють репресивну політику Кремля стосовно громадян України, які проживають у тимчасово окупованому Криму, в першу чергу проти кримськотатарського народу», – наголосив Чубаров.

«Меджліс кримськотатарського народу закликає прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, а також новопризначених членів Кабінету міністрів України, як і всі політичні і громадські організації України, до постійних консультацій і взаємодії з Меджлісом кримськотатарського народу», – додав голова Меджлісу.

Ця заява Чубарова з’явилася ще до останнього наразі виступу Шмигаля на цю тему, в якому він протягом пів доби вдруге змінив свою позицію на протилежну.

Виступаючи в Верховній Раді вже після появи заяви Чубарова, Шмигаль знову заявив, що має намір «постачати в разі необхідності або гуманітарної загрози українцям воду для господарських потреб, для пиття – хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями – ми маємо це забезпечити». «Це наш обов’язок перед нашими українцями. Ми не говоримо про відновлення промислового постачання води, ми говоримо про наш обов’язок перед українцями в Криму», – заявив Шмигаль.

Він не пояснив, як він має намір гарантувати, що подана на півострів до його деокупації вода потрапить саме до «українців», а не контрольованим Росією промисловим підприємствам і російським військовим об’єктам у Криму.

Шмигаль уже виступав зі схожою заявою перед тим, увечері 5 березня, на телебаченні, коли заявляв, що питання подачі води в окупований Крим – «це не питання торгівлі з окупантом, не питання якогось бізнесу – це питання гуманітарної відповідальності перед людьми, які живуть у Криму», і що «припинення подачі води призведе до гуманітарної катастрофи» (це припинення вже відбулося 2014 року).

Але в ніч на 6 березня на кількох сторінках у фейсбуці, що ведуться від імені Дениса Шмигаля, з’явився однаковий допис, у якому з приводу того телевиступу визнавалося, що «з технічних причин поділити воду, яка піде людям, і воду, яка піде на військові бази, неможливо». «Позиція залишається незмінною: ми хотіли би подавати воду нашим громадянам, але не можемо і не маємо технічної змоги робити цього до деокупації півострова та повернення його до складу України», – мовилося в тій заяві.

Україна припинила постачання води до Криму Північнокримським каналом після окупації півострова Росією 2014 року. До того через цей канал забезпечувалося до 85 відсотків загальних потреб Криму в прісній воді. Нині власних джерел прісної води на півострові загалом вистачає для потреб населення, але вже не для промисловості, сільського господарства тощо.

Цього року через нетипову зиму запаси води в кримських водосховищах різко впали. Зокрема, за оцінками підконтрольної Москві влади на півострові станом на початок лютого, в Сімферополі питної води лишалося на 90–100 днів.

Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунтів на півострові. Фактична російська влада в Криму регулярно закликає мешканців півострова економити воду.

XS
SM
MD
LG