Доступність посилання

ТОП новини

Потрібно запровадити покарання за подвійне громадянство з країною-агресором – Клімкін


Український дипломат, міністр закордонних справ України у 2014-2019 роках Павло Клімкін
Український дипломат, міністр закордонних справ України у 2014-2019 роках Павло Клімкін

Український дипломат, міністр закордонних справ України у 2014-2019 роках Павло Клімкін вважає, що потрібно запровадити покарання за подвійне громадянство з країною-агресором. Про це він сказав в інтерв’ю на Радіо Свобода.

«Чому ми досі, коли йде ця шалена паспортизація, не можемо ухвалити закон щодо покарання за подвійне громадянство з країною-агресором? Інакше, як ми зупинимо цю хвилю? Тобто ми ж не ухвалюємо цей закон покарання за подвійне громадянство з Угорщиною. Ми кажемо: так, член ЄС, член НАТО. Тобто у нас заборонене подвійне громадянство, але немає покарання», – сказав Клімкін.

За його словами, президент Росії Володимир Путін надалі діятиме «окремими кроками» для посилення впливу проти України.

«Думаю, що вони (Росія – ред.) будуть видавати російські паспорти і на нашій території таємно. Як? Це інше питання. Але точно будуть, щоб потім створювати тріщини в самій системі», – сказав Клімкін.

12 травня Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що Росія прискорює видачу своїх паспортів на окупованій території в спрощеному порядку. За її словами, це робиться з метою подальшої «реалізації суб’єктності Криму в складі РФ». Така ж ситуація, за словами Денісової, і на окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Наразі паспорти там отримали майже 600 тисяч українських громадян. У квітні Денісова повідомляла, що орієнтовно 500 тисяч людей в ОРДЛО отримали російські паспорти.

Російський президент Володимир Путін у травні 2019 року підписав указ, який дозволив у спрощеному порядку видавати російські паспорти жителям контрольованої російськими гібридними силами частини Донбасу.

МЗС України висловило протест у зв’язку з цим рішенням і вимагало, щоб такі документи не визнавалися іноземними державами. Частина країн ЄС уже оголосила, що підтримує Україну, і ці документи не визнаватиме.

Путін 24 квітня 2020 року підписав закон, який звільняє від сплати мита за російський паспорт жителів непідконтрольних українському уряду частин Донецької та Луганської областей.

XS
SM
MD
LG