Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт між НАБУ і САП: призначене службове розслідування – Ситник


Директор НАБУ Артем Ситник
Директор НАБУ Артем Ситник

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) призначило службове розслідування щодо конфлікту між працівниками бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), про це журналістам повідомив 23 вересня директор НАБУ Артем Ситник.

«Наскільки я знаю, і пан Холодницький, і я – ми скерували відповідні заяви про порушення кримінального провадження до органів Національної поліції і, мабуть, там уже відкрите провадження і буде проведене розслідування. Сподіваюсь, що розслідування буде об’єктивним», – сказав він.

Ситник додав, що НАБУ у свою чергу проводить власне службове розслідування щодо своїх працівників, які брали участь у конфлікті.

«З іншого боку, НАБУ призначило службове розслідування по цьому інциденту, і матеріали цього службового розслідування, якщо буде цікаво органам слідства, ми передаватимемо, щоб вони були враховані в ході розслідування», – зазначив голова НАБУ.

Ситник додав, що в НАБУ вважають винними у ДТП, яка сталася за участі працівників двох антикорупційних органів, саме представників САП та Управління державної охорони (УДО).

«Причиною зіткнення, на думку НАБУ, стали неправомірні дії в першу чергу працівників антикорупційної прокуратури і співробітників державної охорони, які незаконно заблокували пересування працівників НАБУ, які виконували свої службові обов’язки», – сказав Ситник.

19 вересня Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила про сутички зі співробітниками Національного антикорупційного бюро України. У САП повідомили, що виявили «незаконно встановлені засоби негласного зняття інформації» працівниками НАБУ.

У свою чергу, керівник Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заперечив встановлення апаратури для прослуховування у приміщеннях Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Окрім того, поряд із адміністративним приміщенням був виявлений автомобіль марки «FORD» АА2564МВ, в якому перебували працівники НАБ України, здійснюючи незаконні оперативно-технічні заходи. Відповідний автомобіль було заблоковано працівниками Національної поліції України та УДО України з метою проведення невідкладних слідчих та процесуальних дій», – заявили в САП.

Згідно з повідомленням, на місце події прибув силовий підрозділ Національного антикорупційного бюро, який «використовуючи вогнепальну зброю, застосував насильство щодо працівників правоохоронних органів, пошкодив майно громадян, перешкодивши проведенню слідчих дій».

Криза у взаєминах між Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та Національним антикорупційним бюро України загострилася в березні 2018 року. Тоді НАБУ і Генпрокуратура звинуватили очільника САП в дисциплінарних правопорушеннях після того, як оприлюднили записи, зроблені на «жучок» у його робочому кабінеті.

26 липня Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів оголосила догану, але не звільнила Назара Холодницького з посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

XS
SM
MD
LG