Доступність посилання

ТОП новини

Міністри країн ЄС не домовилися про план порятунку економіки в часи коронавірусу


Головна перепона в перемовинах стосується випуску європейських боргових паперів, так званих коронабондів
Головна перепона в перемовинах стосується випуску європейських боргових паперів, так званих коронабондів

Міністри фінансів країн Європейського союзу не змогли домовитися про план порятунку економіки європейських країн у часи коронавірусу.

«Після 16 [годин] дискусій ми наблизилися до угоди, але ми ще не там», – заявив президент Єврогрупи Маріо Центено у Twitter.

За його словами, обговорення продовжать 9 квітня.

Міністри почали переговори 7 квітня у режимі відеоконференції. За словами Центено, представники країн ЄС обговорюють «мережу безпеки» вартістю у пів трильйона євро (близько 540 мільярдів доларів).

Головна перепона в перемовинах стосується випуску європейських боргових паперів, так званих «коронабондів». Деякі південні країни з великими боргами, зокрема Італія та Іспанія, вимагають європейської солідарності та розподілу боргового навантаження всередині єврозони.

Багаті країни, включно з Німеччиною, Нідерландами, Австрією та Фінляндією, відмовляються розділяти суверенний борг окремих держав, побоюючись, що їхні платники податків припинять допомагати більш бідним країнам ЄС.

Берлін та його союзники хочу активувати Механізм європейської стабільності (ESM), який допоможе країнам із проблемами залучити кошти на боротьбу з пандемією. Італія та Іспанія виступають проти ESM, який був створений під час боргової кризи у єврозоні у 2012 році, оскільки ця кредитна програма має жорсткі умови.

Багатші країни припускають, що ці умови можуть послабити через кризу.

XS
SM
MD
LG