Доступність посилання

ТОП новини

У ПЦУ заявили, що віряни у час пандемії коронавірусу мають молитися віддалено від храмів


Зображення на мурі Михайлівського Золотоверхого монастиря в Києві, який належить Православній церкві України (ПЦУ)
Зображення на мурі Михайлівського Золотоверхого монастиря в Києві, який належить Православній церкві України (ПЦУ)

Священний Синод Православної церкви України повідомив про рішення дозволити проведення богослужінь у храмах лише священнослужителями і співаками, без особистої присутності вірян.

«У зв’язку з оголошеною пандемією особливо небезпечної коронавірусної хвороби COVID-19 [Священний Синод] дозволяє проведення богослужінь у храмах самими лише священнослужителями та церковнослужителями і співаками, без особистої присутності мирян. Під час проведення таких богослужінь миряни повинні долучатися до спільної молитви, використовуючи можливості віддаленого зв’язку», – йдеться в повідомленні на сайті ПЦУ.

У ПЦУ зазначили, що богослужіння і молитва, діяльність священнослужителів та церковнослужителів «не можуть бути повністю зупинені, храми повинні залишатися доступними для особистого відвідування віруючими з дотриманням норм карантину, підвищеної санітарної безпеки та «соціальної дистанції».

«Оскільки віруючі-миряни тимчасово обмежені у можливості фізично брати участь у церковних службах, їм рекомендується організувати в своїх оселях молитовний куточок з іконами, Священним Писанням (Біблією), молитовним світильником (лампадою) або свічкою, молитовником, приділяти більшу увагу особистій молитві ранком, ввечері та протягом дня», – звернувся Синод ПЦУ.

Раніше ПЦУ вже давала вірянам «практичні настанови» у зв’язку з пандемією коронавірусу.

18 березня представники різних релігійних організацій та церков в Україні заявили, що розглядають можливість онлайн-богослужінь через загрозу поширення коронавірусу. Однією з перших таку практику запропонувала УГКЦ, яка вже кілька років у своєму головному храмі, Патріаршому соборі в Києві, надає вірянам таку можливість.

Напередодні Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій оголосила 25 березня Днем загальної молитви і посту за Україну.

У своєму повідомленні в твіттері 24 березня папа Римський Франциск закликав вірян по всьому світу опівдні 25 березня (13:00 за Києвом – ред.) спільно промовити молитву «Отче наш» як прохання проти припинення пандемії коронавірусу.


ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG