Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус: українські правозахисники засудили ідею Авакова не пропускати кримчан на материк


Контрольний пункт в’їзду-виїзду «Каланчак» на адмінкордоні з анексованим Кримом
Контрольний пункт в’їзду-виїзду «Каланчак» на адмінкордоні з анексованим Кримом

Українські правозахисники засудили ідею міністра внутрішніх справ Арсена Авакова не пропускати на материкову частину України жителів анексованого Росією Криму та окупованих території Донецької і Луганської областей, які не мають прописки на підконтрольній уряду території. Про це йдеться в заяві, яку оприлюднила Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Правозахисники вказують на те, що в Україні наразі зареєстровано понад 1,4 мільйона переселенців, які не мають постійної реєстрації на підконтрольній Києву території України.

«Ми вважаємо, що введення повної заборони перетину КПВВ з тимчасово окупованими територіями для громадян України, які не мають зареєстрованого місця проживання на підконтрольній Уряду України території, є небезпечним рішенням, яке тягне за собою ризики для життя та здоров’я наших громадян в окупації та суперечить політиці реінтеграції», – йдеться в заяві, яку підписали дев’ять правозахисних організацій.

13 березня голова МВС України Арсен Аваков запропонував не пропускати через контрольні пункти в’їзду та виїзду з окупованих частин Донбасу та анексованого Криму українців, які не мають реєстрації на підконтрольній Києву території України.

При цьому кореспонденту проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії повідомили в Херсонському прикордонному загоні, що офіційних розпоряджень щодо таких обмежень на перетин адмінкордону з анексованим Кримом наразі немає.

Читайте також: Аваков припускає, що заходи з протидії COVID-19 «будуть ще жорсткішими»

Водночас підконтрольна Кремлю влада Криму ініціювала перекриття адмінкордону півострова з Херсонською областю через загрозу поширення коронавірусу SARS-CoV-2.

Вранці 16 березня Державна прикордонна служба України повідомила Крим.Реалії, що тимчасові пункти перетину на адмінкордоні Криму з Херсонською областю працюють у штатному режимі.

XS
SM
MD
LG