Доступність посилання

ТОП новини

Голова європейської дипломатії виступив із заявою щодо анексованого Криму


Верховний представник Європейського союзу з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель
Верховний представник Європейського союзу з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель

Верховний представник Європейського союзу з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, який відклав свій запланований візит в Україну через поширення коронавірусу в Європі, виступив із заявою щодо анексованого Росією Криму.

«Європейський союз вкотре підтверджує, що не визнає та продовжує засуджувати це порушення міжнародного права. Анексія Криму й досі є прямим викликом міжнародній безпеці. Вона несе серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, що захищає територіальну цілісність, єдність і суверенітет усіх держав. Європейський союз залишається відданим повному дотриманню своєї політики невизнання, зокрема й за допомогою обмежувальних заходів», – йдеться у заяві голови європейської дипломатії від 16 березня.

Жозеп Боррель також звернув увагу на «серйозному порушенні» прав кримських татар.

«Це відбувається через закриття їхніх медіа, заборони діяльності Меджлісу, органу самоуправління кримських татар, та переслідування їхніх лідерів і членів спільноти. ЄС очікує, що Росія повністю відмовиться від цих рішень і припинить тиск на кримськотатарську спільноту. Кримські татари, українці та всі інші етнічні та релігійні групи півострова повинні мати можливість зберігати та розвивати свою культуру, освіту, ідентичність, традиції та культурний спадок, які наразі опинилися під загрозою через незаконну анексію. Окрім того, Російська Федерація має припинити зміни демографічної структури населення півострова шляхом переселення власного цивільного населення туди», – вказано у заяві.

Боррель додав, що Євросоюз вкотре закликає до негайного звільнення Еміра-Усеїна Куку та його п’яти співобвинувачених, Олега Приходька та усіх, кого було затримано на Кримському півострові та засуджено із порушенням міжнародного права.

Жозеп Боррель повинен був почати свій візит в Україну 15 березня, але відклав його через пандемію коронавірусу у світі.

У березні 2014 року Росія анексувала український півострів Крим. Міжнародні організації визнали анексію Криму незаконною і засудили дії Росії, країни Заходу запровадили проти неї економічні санкції. Кремль заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

XS
SM
MD
LG