Доступність посилання

ТОП новини

Суд в окупованому Криму залишив під арештом активіста Приходька


Олег Приходько залишається під вартою
Олег Приходько залишається під вартою

Підконтрольний Кремлю Верховний суд окупованого Криму залишив під арештом проукраїнського активіста Олега Приходька. Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

Слухання проходило в закритому режимі. Адвокат разом зі своїм підзахисним брали участь в засіданні по відеозв’язку з СІЗО. Скаргу захисту суд не задовольнив, залишивши постанову підконтрольного Росії Київського районного суду без зміни. Обвинувачений залишиться у СІЗО до 10 квітня 2020 року.

«Не дивлячись на те, що засідання проходило в закритому режимі і це не дозволило навіть ненадовго поспілкуватися з близькими, проте, я бачив, скільки людей зібралося біля будівлі суду і йому про це передав, це його (Олега Приходька – ред.) підбадьорило і додало сил. Він подякував усім, хто приходить на суди, стежить за його справою, робить передачки, підтримує його сім’ю. Сподівається, що скоро він і всі політв’язні вийдуть на свободу і воз’єднаються зі своїми сім’ями», – прокоментував рішення суду адвокат Приходько Назім Шейхмамбетов.

Український омбудсмен Людмила Денисова сказала, що кримського активіста Олега Приходька «навмисно ізолюють від зовнішнього світу, щоб змусити визнати провину в злочині, якого він не скоював». Вона зазначила, що змушена звернутися з вимогою до директора ФСБ Росії Олександра Бортникова дозволити побачення Приходько з рідними і архієпископом Кримської єпархії ПЦУ Климентом.

Раніше в підконтрольному Росії Київському районному суді Сімферополя продовжили арешт Приходькові. Він буде перебувати в СІЗО до 10 квітня.

16 січня стало відомо, що Приходьку висунули нове звинувачення в «незаконному придбанні, передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин або вибухових пристроїв».

Адвокат Назім Шейхмамбетов повідомив 5 лютого, що Олега Приходька також звинуватили в плануванні вибуху в будівлі генерального консульства Росії у Львові.

Приходька затримали 10 жовтня 2019 року. Російська ФСБ звинуватила його в підготовці до терористичного акту і незаконному виготовленні вибухових речовин.

Прокуратура Автономної Республіки Крим почала кримінальне провадження за статтею «незаконне позбавлення волі» через арешт активіста в анексованому Криму.

XS
SM
MD
LG