Доступність посилання

ТОП новини

Рада звернулася до уряду щодо бронювання працівників оборонних підприємств – Костенко


Секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко
Секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко

Верховна Рада надала пропозиції уряду щодо бронювання працівників оборонних підприємств. Про це 24 травня в ефірі Радіо Свобода заявив народний депутат, секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко (фракція «Голос»).

За його словами, наразі ця система залишається не налагодженою і немає «того, хто б нею керував».

«У нас це проблемне питання – є багато підприємств ОПК, у тому числі приватних, які мають державні контракти, які виготовляють дрони для армії, про які ми всі говоримо, зокрема, на ТСК… Але, маючи державний контракт, люди йдуть бронюватися, і їх відразу ж забирають і відправляють до війська. І військкоматам деяким усе одно, що вони виготовляють дрони. І оце таке вузьке бачення… У них одне завдання – забрати людину і відправити її в армію. А яке озброєння буде надходити, будуть дрони чи ні – вони цього не бачать», – розповів він в ефірі програми Свобода. Live.

Уряд має забезпечити бронювання працівникам оборонних компаній, інакше «за місяць-два ОПК в Україні просто не буде», наголосив депутат.

«Уряд має сказати: оці компанії ми не чіпаємо, тому що ці виготовляють дрони, а ці роблять снаряди. І якщо, наприклад, якась компанія отримує державне оборонне замовлення, то туди має прийти Мінстратегпром або Мінекономіки, взяти їх за руки і сказати: «все, ви не йдете в армію, робіть нам снаряди». А в нас виходить, люди отримують контракти, а потім іще б’ються з ТЦК, з Міністратегом та Міноборони, доводячи, що вони мають це робити. Це не налагоджено. Якщо ще місяць-два так буде, у нас ОПК просто не буде, всі будуть зі зброєю в руках. Питання – з якою? Ну, не знаю, мабуть, тільки з тією, що нам дадуть, бо самі ми не зможемо нічого виробляти», – зазначив Костенко.

Міністерство стратегічних галузей промисловості внесло зміни до критеріїв для підприємств, які дозволять бронювати їхніх працівників від мобілізації. Йдеться про критерії для «визначення підприємств такими, що мають важливе значення для національної економіки».

В Україні від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію. Відтоді Верховна Рада регулярно продовжує строки дії воєнного стану і мобілізації.

Форум

XS
SM
MD
LG