Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС України назвали «репресивною політикою» російську паспортизацію в Криму


У Міністерстві закордонних справ України заявили, що російські паспорти є «протиправно нав’язані жителям анексованих Криму і Севастополя».

«Останнім часом в інформаційному просторі спостерігається штучна дискредитаційна кампанія щодо російських паспортів, які нав’язувалися громадянам України російською окупаційною адміністрацією Криму з березня 2014 року. Примусова паспортизація – це елемент репресивної політики держави-агресора щодо громадян України, які змушені жити в умовах окупації», – йдеться в заяві МЗС.

У відомстві вважають, що таким чином «Росія грубо порушила як українське законодавство, так і міжнародне право».

У заяві також вказано, що видані в анексованих Криму і Севастополі російські паспорти не визнаються владою України і це не є підставою для втрати українського громадянства. У відомстві посилаються на Гаазьку конвенцію 1907 року, яка забороняє примус населення окупованих територій до присяги на вірність державі-окупанту, а, отже, і до примусової зміни громадянства.

«Нав’язана паспортизація є елементом системного тиску російської окупаційної адміністрації на громадян України, заздалегідь спланованим і цинічно реалізованим. Громадяни України, які живуть у Криму і Севастополі, фактично були позбавлені права вибору. Можливості відмови від російського громадянства були жорстко обмежені шляхом визначення недостатньої кількості відповідних центрів і занадто коротких термінів прийому заяв про відмову», – пояснюють в МЗС України.

У заяві дипломатичне відомство наголошує, що через відсутність російського паспорта штучно обмежувалися права кримчан на працевлаштування, медичний захист, соціальну та пенсійну допомогу. Також це могло стати причиною примусової депортації з і заборони в’їзду на територію півострова.

«Невід’ємним аспектом автоматичної паспортизації була і загроза переслідування проукраїнських активістів, у тому числі журналістів, з боку окупаційної влади. Історія окупації показала, що жителі Криму мали всі підстави для побоювань, що через подачу заяв про відмову від російського громадянства окупаційна влада здійснювала «інвентаризацію» опонентів для проведення репресій», – заявляють в українському відомстві.

Тут зазначили, що громадяни України були змушені отримувати російські паспорти ще й для того, щоб зберегти свої будинки, майно на півострові.

«Нещодавнє підписання президентом Росії Володимиром Путіним указу про позбавлення українських громадян можливості володіння землею у тимчасово окупованому Криму – черговий крок до нав’язування російського громадянства і грубого порушення міжнародного права», – вважають в МЗС.

У відомстві запевнили, що «Україна захищатиме права та інтереси своїх громадян, які живуть в умовах окупації в Автономній Республіці Крим і Севастополі».

Російська сторона ще не коментувала цю заяву МЗС України.

У лютому Офіс генерального прокурора України повідомив, що збирає для передачі до Міжнародного кримінального суду докази примусової паспортизації жителів окупованих Росією територій.

XS
SM
MD
LG