Доступність посилання

ТОП новини

Кучма: без гарантій безпеки прогресу на Донбасі бути не може


Представник України в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання на Донбасі Леонід Кучма
Представник України в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання на Донбасі Леонід Кучма

Представник України в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання на Донбасі Леонід Кучма заявив після засідання 26 лютого, що «без виконання безпекової складової мінських домовленостей суттєвого прогресу в ситуації на Донбасі бути не може».

«Жодні політичні зрушення неможливі без повного та всеосяжного припинення вогню, виведення збройних формувань та військової техніки, вирішення питання щодо встановлення контролю над українсько-російським кордоном», – цитує Кучму його речниця Дарка Оліфер.

«Особливо кричущим порушенням» українська сторона в ТКГ назвала події 18 лютого, коли відбулася «спроба НЗФ ОРЛО влаштувати провокацію, здатну поставити під питання сам процес мирного врегулювання на Донбасі».

Українська сторона закликала Росію забезпечити режим припинення вогню, відкрити нові контрольні пункти в’їзду та виїзду на лінії зіткнення, звільнити утримуваних осіб, надати допуск представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Зранку 18 лютого штаб української воєнної Операції об’єднаних сил повідомив, що бойовики атакували позиції української армії в районі населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське та Хутір Вільний. За даними Генштабу, один український військовий загинув, троє отримали поранення, ще двоє – контузію.

Бойовики підтримуваного Росією угруповання «ЛНР» звинувачують українську армію в спробі наблизитися до їхніх позицій й подальшому артилерійському обстрілі.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули 13 000 – 13 200 людей.

XS
SM
MD
LG