Доступність посилання

ТОП новини

Представникам «ДЛНР» у Мінську не сподобався план виборів на Донбасі, запропонований Зеленським і Єрмаком


Спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні та Тристоронній контактній групі (ТКГ) Гайді Ґрау. Мінськ, 12 лютого 2020 року
Спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні та Тристоронній контактній групі (ТКГ) Гайді Ґрау. Мінськ, 12 лютого 2020 року

Мінськ – 12 лютого, у п’яту річницю підписання Мінських домовленостей, пройшло чергове засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ) щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Сторони знову висловили свою прихильність цим угодам, але якихось конкретних рішень цього разу не досягли.

Нова посередниця від ОБСЄ на цих переговорах Гайді Ґрау заявила про конструктивну дискусію та назвала Мінські угоди «основою для мирного врегулювання конфлікту на сході України.

«Сторони висловили свою прихильність цим угодам. Але для зупинення конфлікту потрібні зусилля та політична воля усіх сторін. На жаль, люди на Донбасі все ще гинуть, а моніторингу порушень режиму зупинення вогню заважають обмеження свободи переміщень СММ ОБСЄ. І все-таки сьогодні мене порадувало те, що сторони висловили готовність до реалізації рішень останнього саміту норманської четвірки», – зазначила Гайді Ґрау.

Обмін полоненими та нові зони безпеки – без прогресу

Безпекова група розглядала 12 лютого нові ділянки розведення сил та засобів ураження. Гуманітарна – обговорювала подальший обмін полоненими та пошук тих, хто пропав безвісті, а також можливість відкриття нових переходів через лінію розмежування.

Але про конкретні рішення Гайді Ґрау тут не змогла нічого сказати, лише заявила, що «ці питання обговорювали цілий день, переговори тривають, а атмосфера була достатньо конструктивна».

За словами речниці офіційного представника України на переговорах Дарки Оліфер, сьогодні було «практично погоджено одну з ділянок розведення в районі населеного пункту Гнутове, яку раніше було запропоновано українською стороною, триває робота над погодженням інших».

Але ані Ґрау, ані представники угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, не змогли підтвердити ці слова.

Представники цих угруповань Наталія Ніканорова і Владислав Дейнего, які тепер активно спілкуються з журналістами, знову висловили свої претензії до влади України. Вони сказали, що начебто українська влада не реагує на порушення вогню, повільно ведеться звільнення від судимості тих, кого обміняли перед новим роком, відмовляється ухвалити правові аспекти особливого статусу неконтрольованих Києвом окупованих частин Донбасу.

План Єрмака про вибори не подобається представникам «ДЛНР»

Серед іншого, Владислав Дейнего відреагував на заяву нового голови Офісу президента України Андрія Єрмака про можливість проведення за українським законодавством вже восени цього року місцевих виборів у непідконтрольних Києву районах Донбасу. Позиція офіційного Києва, за словами президента Володимира Зеленського, полягає у тому, що передумовою виборів мають бути виведення з Донбасу іноземних військ та контроль України за кордоном на Донбасі.

Владислав Дейнего сказав: «Ми не обговорюємо жодних умов, які виходять за рамки мінських домовленостей. В цих документах все гарно прописано, достатньо чітко вибудовано логіку тих дій, які передують виборам. Зокрема питання кордону мають почати обговорювати у перший день після проведення виборів. Переглядати Мінські угоди ми не маємо наміру. Пану Зеленському треба більш уважно ставитися до ситуації та розуміти, що його висловлювання впливають і на можливість проведення «норманського саміту », який теоретично має відбутися невдовзі, але практично для того, щоб цей саміт відбувся, не зроблено на сьогодні нічого».

Українська сторона в гуманітарній підгрупі передала уточнений список людей, яких прагне звільнити. Також сторони надали пропозиції щодо методики пошуку зниклих безвісти.

Україну цього разу представляв Геннадій Кузнецов, кадровий співробітник СБУ, який раніше брав участь в засіданнях у Мінську як експерт.

За словами Дарки Оліфер, до наступного засідання ТКГ у Мінську, яке заплановане на 26 лютого, має бути розроблено проєкт дорожньої карти з відкриття КПВВ у Золотому та Щасті на Луганщині.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG