Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура РФ вимагає визнати терористичним легіон «Свобода Росії»


Шеврони бійця легіону «Свобода Росії»: разом із українським прапором – біло-синьо-білий прапор російської опозиції
Шеврони бійця легіону «Свобода Росії»: разом із українським прапором – біло-синьо-білий прапор російської опозиції

Генеральна прокуратура Російської Федерації вимагає визнати терористичним легіон «Свобода Росії» – підрозділ у лавах Збройних сил України, що складається з російських добровольців. Про це 6 лютого повідомив телеграм-канал відомства.

Позовну заяву внесено на розгляд Верховного суду. Генпрокуратура вважає, що «легіон створений в Україні з метою підриву основ конституційного ладу РФ, повалення влади в країні, у тому числі шляхом вчинення терористичних актів, що загрожує безпеці суспільства і держави».

Представники легіону «Свобода Росії» заявляють, що своєю метою вважають визволення окупованих Росією регіонів України, а також боротьбу з президентом Володимиром Путіним, який, як сказано в маніфесті легіону, «знищив не лише російську економіку, а й можливість росіян розвиватися та мати право на щасливе майбутнє».

Читайте також (матеріал російської служби Радіо Свобода): «Воюем на стороне добра». Разговор с бойцами легиона «Свобода России»

У самій Росії кримінально переслідують людей, які нібито намагалися виїхати воювати на боці України. Зокрема, пʼять років колонії суворого режиму отримав 23-річний житель Саратовської області Кирило Бєлоусов. За версією слідства, Бєлоусов, який працював продавцем у магазині «Магніт», вирішив поїхати в Україну, щоб взяти участь у бойових діях проти Збройних сил РФ у складі легіону «Свобода Росії».

20 грудня президент РФ Володимир Путін закликав співробітників органів безпеки «жорстко припиняти» дії закордонних спецслужб та «оперативно виявляти зрадників, шпигунів та диверсантів». Він заявив, що у цьому напрямку потрібна «максимальна зібраність, концентрація сил» від органів контррозвідки, зокрема військової.

Що чекає Росію після поразки у війні з Україною?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:37:45 0:00

XS
SM
MD
LG