Доступність посилання

ТОП новини

Швейцарія зробила крок до перепродажу Німеччині 25 танків Leopard 2


Наразі швейцарські військові мають 134 танки Leopard 2 на озброєнні
Наразі швейцарські військові мають 134 танки Leopard 2 на озброєнні

Уряд Швейцарії підтримав виведення з експлуатації 25 бойових танків Leopard 2 з метою їх подальшого продажу Німеччині – це може дозволити західним країнам надіслати більше військової допомоги Україні, повідомляє агенція Reuters.

Власні військові потреби Швейцарії будуть забезпечені, йдеться в заяві уряду.

Урядовці додали, що тепер швейцарський парламент має вирішити це питання.

Наразі швейцарські військові мають 134 танки німецького виробництва Leopard 2 на озброєнні та ще 96 на зберіганні.

За даними агенції, у лютому Німеччина звернулася до Швейцарії з проханням продати частину танків виробнику зброї Rheinmetall, що дозволить компанії компенсувати прогалини в озброєнні країн-членів Європейського Союзу та НАТО.

Німеччина, Польща, Португалія, Фінляндія та Швеція є серед країн, які надсилають танки Leopard, щоб допомогти Україні захиститися від нападу Росії.

Це питання є чутливим для швейцарської влади. Відповідно до законів про нейтралітет і окремого ембарго на поставки зброї, Швейцарії заборонено відправляти зброю безпосередньо в Україну – країну, в якій триває війна.

Читайте також: Нейтралітет Швейцарії і реекспорт зброї в Україну слід розглядати окремо – посол

Раніше Швейцарія відхилила запити Німеччини, Данії та Іспанії щодо реекспорту швейцарської військової техніки в Україну. Однак Швейцарія схвалила санкції Євросоюзу проти Росії через вторгнення, яке вона неодноразово засуджувала.

XS
SM
MD
LG