Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмен Лубінець анонсує зустріч з Москальковою – обговорюватимуть звільнення цивільних


Дмитро Лубінець каже, що зустріч має відбутися цього місяця
Дмитро Лубінець каже, що зустріч має відбутися цього місяця

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець анонсує зустріч з російською уповноваженою з прав людини Тетяною Москальковою.

«РФ хоче окремий майданчик щодо цивільних. Цього місяця у нас буде зустріч з Москальковою, під час якої окремо будемо проговорювати питання звільнення цивільних. Там безліч з нашого боку пропрацьованих варіантів, але ми не знаємо, чи погодиться на це РФ», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

Лубінець зауважив, що, згідно з міжнародним правом, щодо цивільних не можна використовувати термін «обмін», оскільки це виключно для військовополонених.

«Що стосується цивільних РФ, як і будь-яка інша держава, не має права затримувати. Або вона висуває звинувачення (проходить процедура судового розгляду, потім вмикаються окремі варіанти повернення громадян України в Україну). З іншого боку ми вимагаємо РФ відпустила цивільних», – додав омбудсмен.

Читайте також: Омбудсмен Лубінець: для звільнення українських заручників веду переговори з Москальковою

У грудні Дмитро Лубінець повідомляв, що заради звільнення українських цивільних заручників Кремля формує ще один майданчик для переговорів.

За даними координаційного штабу України з питань поводження з військовополоненими, у 2022 році з російського полону вдалося звільнити 1596 військових і цивільних українців.

XS
SM
MD
LG