Доступність посилання

ТОП новини

У Вербну неділю і на Великдень обмежать присутність людей у церквах Львівщини


Антисептик у церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ. Львів, 22 березня 2020 року
Антисептик у церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ. Львів, 22 березня 2020 року

Проводити богослужіння у Вербну неділю і на Великдень онлайн і обмежити присутність людей у храмах до 10 осіб закликали сьогодні духовенство представники влади Львова й області. Про те, як організувати богослужіння, мовилось під час скайп-наради з участю керівників єпархіальних управлінь і церков Львівської області, правоохоронних органів і місцевої влади, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Звертаюсь до духовенства та мешканців області і прошу потурбуватись не лише про душу людини, але й про тіло. Ми наближаємось до піку захворюваності саме на Великодні свята. Важливо зменшити скупчення людей у храмах. Тому прошу владик, отців, пасторів звернутись до парафіян із проханням відповідально поставитись до ситуації та брати участь у богослужіннях онлайн. Якщо немає такої можливості, то проводьте богослужіння на відкритих територіях і з дотриманням дистанції між людьми», – наголосив голова Львівської обласної адміністрації Максим Козицький.

Архиєпископ і митрополит Львівський Римо-католицької церкви в Україні Мечислав Мокшицький наголосив, що, згідно з рішенням Конференції єпископату РКЦ, богослужіння на Великдень, а це за григоріанським календарем 12 квітня, проводитимуть лише онлайн. У костелах будуть лише єпископи й священники, а парафіяни святитимуть паски вдома, використовуючи освячену воду.

Духовенство Української греко-католицької церкви закликає вірних залишатись вдома і долучитись до трансляцій богослужінь.

«Храми не зачиняються, але у них може перебувати не більше ніж 10 осіб. Ми робимо все можливе, щоб самодисциплінувати людей. Заохочуємо парафіян молитись онлайн і свяченою водою окропити вербу та паски. Але якщо люди прийдуть у храм, то будуть вжиті всі заходи безпеки, зокрема, парафіяни перебуватимуть на подвір’ї», – наголосив єпископ УГКЦ Володимир (Груца).

У церквах Православної церкви України освятять під час богослужіння вербні гілки, і люди протягом дня зможуть їх собі взяти, не порушуючи правил карантину.

«Є частина населення, яка свідомо залишається вдома під час карантину і не відвідує храм. Але є великий відсоток людей, які приходять у церкву. Щодо Великодня, важливо у церквах відкоригувати, у який час потрібно виносити Плащаницю, щоб люди лише поклонялися. Також важливо, щоб парафіяни користувались засобами захисту. Ми закликаємо людей освячувати паски вдома. Пригадайте, як у радянський час ніхто не міг освятити паски, і ми це робили вдома. Таке у нас вже було, і не потрібно думати, що якщо паски не посвятити в храмі, то Великодня не буде. Великдень відбудеться. Важливо розуміти, що така ситуація склалася лише цього року. Однак, якщо люди прийдуть в церкву, важливо, щоб священники зробили усе, щоб було дотримано норм безпеки», – повідомив митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій (Рудюк).

Поліція забезпечуватиме порядок у найближчі дві неділі (Великдень за григоріанським і за юліанським календарями) біля храмів, а також просить громадян у провідну неділю, коли традиційно відвідують могили рідних, пам’ятати про безпеку і дотримуватись карантину.

Лише у Львові 116 церков. Загалом у Львівській області 3119 релігійних громад, із яких найбільше УГКЦ – 1645, ПЦУ – 913, РКЦ – 139, УПЦ (Московського патріархату) – 53, одна громада Вірменської апостольської церкви і кілька протестантських.

XS
SM
MD
LG