Доступність посилання

ТОП новини

ДФС доручили розслідування щодо чиновників, згаданих під час суду над Манафортом – Луценко


Луценко: якщо будь-хто з цього списку надавав кошти Манафорту і буде доведено, що це була вказівка конкретного українського держслужбовця, він буде нести відповідальність
Луценко: якщо будь-хто з цього списку надавав кошти Манафорту і буде доведено, що це була вказівка конкретного українського держслужбовця, він буде нести відповідальність

Державній фіскальній службі України доручили розслідування щодо українських чиновників, згаданих під час судового розгляду справи екс-глави передвиборної кампанії президента США Дональда Трампа Пола Манафорта, заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

«Ми, дійсно, зареєстрували кримінальне провадження по ймовірних правопорушеннях цими державними службовцями, які, ймовірно, керували фірмами і не передали їх в управління третім особам, як вимагається українським законом. ДФС доручено провести слідчі дії. ДФС буде співпрацювати з тими юрисдикціями, на території яких знаходяться офшорні компанії, згадані в американському процесі. Якщо будь-хто з цього списку надавав кошти Манафорту і буде доведено, що це була вказівка конкретного українського держслужбовця, він буде нести відповідальність», – сказав Луценко.

Він додав, що в справі Манафорта немає юрисдикції України, бо він є резидентом США.

Читайте також: Український вимір найважливішого розслідування для США і Трампа

69-річного Пола Манафорта, колишнього голову передвиборного штабу Дональда Трампа й екс-радника колишнього президента України Віктора Януковича звинувачують в ухилянні від сплати податків на мільйони доларів у період роботи лобістом на українську Партію регіонів (всього політконсультант отримав за цю роботу, за даними слідства, близько 60 мільйонів доларів), а також в банківському шахрайстві й участі в змові з метою обійти банківські і податкові закони США.

Справу проти Манафорта порушили члени слідчої групи спецпрокурора Роберта Мюллера, які розслідували ймовірне втручання Росії в президентські вибори в США в 2016 році. Однак усі звинувачення, які вони в підсумку висунули, стосувалися діяльності Манафорта з 2006 по 2016 роки, до періоду його роботи в штабі Трампа.

Звинувачення будувало свою лінію на свідченнях колишнього партнера Манафорта Ріка Ґейтса, який уклав угоду зі слідством. У суді Ґейтс зізнався, що сам обкрадав політконсультанта.

Манафорт заявляв про свою невинуватість, наполягаючи, що виплачувати йому зарплату через офшори вирішили українці, з якими він працював. Якщо його визнають винним, Манафорт може отримати від 8 до 10 років в’язниці.

XS
SM
MD
LG