Доступність посилання

ТОП новини

Кількатисячний марш за права жінок проходить у Києві (фото)


«Жіночий» марш, як кажуть його організатори, має на меті привернути увагу до проблем рівності прав жінок і чоловіків та домашнього насильства (Київ, 8 березня 2021 року)
«Жіночий» марш, як кажуть його організатори, має на меті привернути увагу до проблем рівності прав жінок і чоловіків та домашнього насильства (Київ, 8 березня 2021 року)

У Києві в понеділок, 8 березня, проходить марш за права жінок. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, кілька тисяч учасників рушили від Михайлівської площі ходою центром Києва у напрямку Поштової площі, супроводжувані кордоном правоохоронців.

Повідомляється, що на акції жінки принесли плакати із написами «Свобода, рівність, жіноча солідарність», «Права жінок – права людини» тощо.

На початку акції на Михайлівській площі були присутні і противники заходу, учасники праворадикальної організації «Традиція і порядок», які заявили про «операцію з порятунку феміністок». Їх із учасниками акції розділив «кордон» поліції.

Інформації про протистояння чи правопорушення на цей час немає.

«Жіночий» марш, як кажуть його організатори (зокрема міжнародні правозахисні організації та низка українських жіночих та ЛГБТ-об’єднань), має на меті привернути увагу до проблем рівності прав жінок і чоловіків та домашнього насильства. Серед вимог – ратифікація Стамбульської конвенції про боротьбу з домашнім насиллям. Цьогорічне гасло: «У пандемії жіноче обличчя». Марші за права жінок відбуваються сьогодні у багатьох великих містах країни.

8 березня у світі відзначають Міжнародний жіночий день, повна назва якого Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир (рішенням ООН від 1977 року).

«Традиція і порядок»: чому стурбовані правозахисники

«Традиція і порядок» – українське праворадикальне угруповання, що називає себе «консервативним»; правозахисники й дослідники визнають його екстремістським.

Виступає, серед іншого, за «традиційну родину». Відоме, зокрема, нападами на тих, хто має відмінні погляди на такі питання, як ЛГБТ чи фемінізм. Іноді такі напади здійснюються спільно з іншими ультраправими організаціями.

Офіс уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у жовтні 2020 року висловлював занепокоєння тим, що «діяльність угруповання в частині поширення закликів проти окремих груп населення та вчинення спланованих дискримінаційних дій є систематичним і в більшості випадків залишається безкарним».

У «Традиції і порядку» заявили, що це порушення презумпції невинуватості, бо уповноважена, за їхніми словами, «не навела жодних доказів того, що члени «ТіП» причетні до насильства й будь-яких нападів».

За даними моніторингової групи «Маркер», протягом 2020 року «Традиція і порядок» здійснила 17 акцій проти прав інших людей, більш ніж у половині випадків було застосоване насильство.

За спрямованістю це були акції проти ЛГБТ+ і феміністок, проти лівих чи так званих антифашистських сил, а також проти молоді «неформальної» зовнішності.

Серед акцій угруповання в 2020 році – зокрема, напад на учасників «антифашистської» акції в Києві 19 січня, напад на групу феміністок у Києві 16 червня, зрив проведення ЛГБТ-маршу в Одесі 30 серпня, внаслідок чого потерпіли 9 людей, спроба зриву ЛГБТ-акцій в Одесі 12 і 19 вересня, в Києві 11 жовтня, в Харкові 1 грудня 2020 року тощо.

Дослідження правозахисної організації Freedom House, яке у 2018 році підготував відомий український дослідник правих рухів В’ячеслав Ліхачов, зараховує «Традицію і порядок» до екстремістських рухів.

XS
SM
MD
LG