Доступність посилання

ТОП новини

У Росії вирішили не вносити науковий центр «Меморіал» до списку «іноземних агентів»


Позаторік у Росії оголосили «іноземним агентом» Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і сім його проектів
Позаторік у Росії оголосили «іноземним агентом» Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і сім його проектів

Міністерство юстиції Росії вирішило не вносити міжнародний науковий центр «Меморіал» до реєстру «іноземних агентів», йдеться в повідомленні на сайті центру.

«Всупереч песимістичним прогнозам і практиці (в 2016 році Міжнародний «Меморіал» був визнаний іноземним агентом, і ми оскаржували це рішення в суді), акт перевірки виявив тільки низку невідповідностей статуту, зареєстрованого в 1996 році, до сучасного законодавства», – йдеться в повідомленні.

У центрі висловили сподівання, що «такий підхід буде проявлений до інших організацій, які займаються науково-просвітницькою діяльністю» в Росії.

У січні російський Мін’юст провів позапланову перевірку правозахисної організації «Меморіал», заявивши, що центр не подав заяву про внесення до реєстру «іноземних агентів». Перевірку здійснювали за запитом невказаного державного органу.

Науковий центр «Меморіал» займається історичними дослідженнями, в тому числі щодо з історії державного терору. Ця правозахисна організація, а також шість її підрозділів вже включені в реєстр «іноземних агентів» в Росії.

У листопаді 2017 року в Росії набрав чинності закон, що надав Мін’юсту право визначати як «іноземних агентів» засоби інформації, що працюють чи фінансуються з-за кордону; доти такий статус міг стосуватися тільки громадських організацій.

5 грудня 2017 року Міністерство юстиції Росії оголосило «іноземними агентами» Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і сім його проектів, а також «Голос Америки», але утрималося від такого визначення щодо інших іноземних засобів інформації.

XS
SM
MD
LG