Доступність посилання

ТОП новини

У Молдові протестувальники вимагають відставки уряду і проросійського президента


Протестувальники поруч із будівлею уряду Молдови, Кишинів, 2 березня 2020 року
Протестувальники поруч із будівлею уряду Молдови, Кишинів, 2 березня 2020 року

У столиці Молдови Кишиневі сотні протестувальників, серед яких значну частину становлять ветерани війни на Дністрі, перекрили 2 березня кілька центральних вулиць. Вони вимагають відставки уряду на чолі з Йоном Кіку та президента Молдови Ігоря Додона, повідомляє молдовська служба Радіо Свобода.

Учасники акції вважають, що уряд має піти у відставку, оскільки солідаризувався з нещодавньою заявою міністра закордонних справ Авреліу Чокоєм. Він, на думку опонентів, підтримує роль Росії в конфлікті, що розпочався 28 років тому. Національною рада ветеранів війни організувала свою акцію з надоги річниці початку військового конфлікту на Дністрі 2 березня 1992 року.

Учасники тримають національні прапори та плакати «Геть зрадників!», «Ми народ, Додон – зрадник!» та інші. Ветерани закликають підтримати дострокові парламентські вибори та покарати президента Додона за, як вони вважають, шахрайство. Протестувальники також вимагають переговорів про призначення пакету соціальної допомоги для учасників війни та їхніх родин.

За повідомленням молдовському сайту Newsmaker, в уряді протестувальникам запропонували провести переговори без преси, але вони вимагають публічної зустрічі з головою уряду.

Демонстрація розпочалася з протистояння між учасниками акції та силами правопорядку біля входу до будівлі уряду, скляні двері на вході були розбиті.

XS
SM
MD
LG