Доступність посилання

ТОП новини

Громадянства Молдови можуть бути позбавлені ті, хто має паспорт РФ і воює проти України – Санду


Молдова не повинна допустити, щоб її громадяни воювали на боці агресора, сказала Майя Санду
Молдова не повинна допустити, щоб її громадяни воювали на боці агресора, сказала Майя Санду

Президентка Молдови Майя Санду заявила, що влада розглядає варіант відкликання молдовського громадянства у жителів країни з російським паспортом, які воюватимуть в Україні на боці російської армії.

Як передає молдовська служба Радіо Свобода, про це Санду сказала на засіданні Вищої ради безпеки.

За її словами, після оголошення в Росії «часткової мобілізації» є ризик того, що призиватимуться і жителі молдовського сепаратистського регіону Придністров’я. Молдова не повинна допустити, щоб її громадяни воювали на боці агресора, сказала Санду.

Також планується посилити покарання для громадян Молдови, які хоч і не мають російського громадянства, але воюють на боці російської армії.

Міністерству закордонних справ та європейської інтеграції Молдови Санду доручила розпочати переговори з російською стороною, щоб унеможливити мобілізацію громадян Молдови, які живуть у Росії. Їм допоможуть повернутись на батьківщину при виявленні такого бажання.

«Посольство вже працює в посиленому режимі, щоб відповідати на кількість запитів, що зростає», – сказала президентка.

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію в країні «у зв’язку з ситуацією в Україні». Він заявив, що призову на військову службу підлягатимуть громадяни, які перебувають у запасі. Насамперед, йдеться про тих, хто служив у лавах збройних сил, а також має певні військово-облікові спеціальності й досвід.

Втім численні свідчення і відео, поширені росіянами у мережі, вказують на те, що під мобілізацію потрапляють особи без військового досвіду і з порушенням інших вимог до прийняття у військо.

Мобілізація у РФ спричинила масовий виїзд із країни росіян – тисячі чоловіків останніми днями втекли до Грузії, Туреччини, Казахстану, Вірменії та інших країн, які мають з Росією безвізовий режим.

За даними правозахисників, сотні людей були затримані на протестах проти мобілізації в Росії.

XS
SM
MD
LG