Доступність посилання

ТОП новини

Київ чекає на візит місії ЮНЕСКО до Криму для перевірки стану Бахчисарайського палацу – Нищук


Як нагадує міністр культури, Україна не має прямого доступу до анексованої території, тож покладається на міжнародну моніторингову місію
Як нагадує міністр культури, Україна не має прямого доступу до анексованої території, тож покладається на міжнародну моніторингову місію

Україна чекає на моніторингову місію, яка перевірить стан Ханського палацу в анексованому кримському Бахчисараї, повідомив міністр культури Євген Нищук.

Про це він сказав в ефірі Радіо Свобода. Так звані реставраційні роботи, які здійснює окупаційна влада щодо архітектурної пам’ятки, міністр назвав «брутальним нищенням ханського палацу».

«Зараз ми чекаємо на моніторингову місію, яка тільки й може нам допомогти, тому що ми прямого доступу (до Криму – ред.) не маємо. Мої особисті перемови з урядом і міністром культури Туреччини, який долучається до чих процесів; з 8 по 12 число в нас безпосередньо в Києві будуть представники ЮНЕСКО, з якими ми якраз маємо напрацювати параметри того, який чином вони будуть здійснювати місію і щодо Ханського палацу, і щодо Херсонесу, де також здійснюється чорна археологія, незаконні розкопки, де починається будівництво у заповіднику Херсонеса», – сказав Нищук.

Читайте також: «Знищення Ханського палацу в Бахчисараї – знищення серцевини кримськотатарської культури» – Джепарова​

Він додав, що перевірки стан цих пам’яток Україна може тільки за допомогою міжнародних місій.

Україна, а також провідні країни світу та міжнародні організації, вважають окупацію й анексію Росією Криму незаконними і не визнають призначених Кремлем очільників на півострові. Через анексію Криму країни Заходу запровадили проти Росії економічні санкції. Кремль окупацію заперечує і називає анексію півострова «відновленням історичної справедливості».

Київ неодноразово критикував так звану реставрацію, яку проводить російська влада в Ханському палаці.

XS
SM
MD
LG