Доступність посилання

ТОП новини

В Україні через обстріли виведено з ладу 34 лікарні − МОЗ


Деякі з лікарень взагалі вже не зможуть працювати, кажуть у МОЗ
Деякі з лікарень взагалі вже не зможуть працювати, кажуть у МОЗ

Через воєнні дії на території України упродовж 11 днів виведено з ладу 34 лікарні, заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час телемарафону.

«На сьогодні ворог вивів із ладу 34 лікарні на території нашої країни: у деяких зруйновано будівлі, у деяких перебито інженерні мережі, немає водопостачання, електропостачання, деякі взагалі вже не зможуть працювати», − сказав він.

Міністр підкреслив, що це є черговим порушенням Женевської конвенції, оскільки медичні працівники та заклади охорони здоров’я не можуть бути втягнуті у воєнні конфлікти.

«Окупанти цим нехтують, свідомо порушують ці норми конвенцій і ще раз показують, що це – не армія, а терористи», − підкреслив Ляшко.

За словами міністра, ВООЗ вже розмістила на своєму сайті перші порушення Женевської конвенції, де зафіксовано атаки на лікарні, і це все буде передано до міжнародних судів і матиме відповідні наслідки.

3 березня Управління Верховного комісара ООН із прав людини (УВКПЛ ООН) повідомило, що з 4:00 24 лютого до півночі 3 березня було зафіксовано 1006 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в Україні. Однак УВКПЛ ООН вважає, що реальні цифри значно вищі.

За даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, з початку вторгнення Росії в Україні загинули 38 дітей та ще 71 постраждала, в тому числі – і через неможливість отримати медичну допомогу.

Російське військове вторгнення в Україну почалося 24 лютого з ракетних обстрілів та бомбардувань аеродромів та об’єктів військової інфраструктури. Однак пізніше російська армія почала обстрілювати ракетами та бомбардувати цивільне населення, вражаючи житлові квартали, пологові будинки, лікарні, школи, дитсадки та церкви.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG