Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ: 29 мільйонів українців підписали декларації з сімейними лікарями


«Звертаюся до тих, хто цього ще не зробив – обрати свого сімейного лікаря», – написала міністр у фейсбуці
«Звертаюся до тих, хто цього ще не зробив – обрати свого сімейного лікаря», – написала міністр у фейсбуці

29 мільйонів українців на даний час уклали декларації з сімейними лікарями, повідомила міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

«Сьогодні 1 березня, а це означає, що вже через місяць почнеться наступний крок змін в системі надання медичної допомоги. Запрацює Програма медичних гарантій. Маючи направлення сімейного лікаря, можна буде отримувати оплачену державою амбулаторну і стаціонарну медичну допомогу, хірургічне втручання, пройти обстеження, зробити вакцинацію, аналізи, діагностику, отримати ліки. На сьогодні вже 29 млн українців уклали декларацію з сімейним лікарем. Звертаюся до тих, хто цього ще не зробив – обрати свого сімейного лікаря», – написала вона у фейсбуці.

Реформа первинної ланки медицини – сімейних лікарів та педіатрів – повноцінно розпочалася в Україні у 2018-му. За результатами дослідження «Індекс здоров’я» за 2019 рік, яке охопило понад 10 тисяч респондентів на підконтрольній Україні території, 73% опитаних задоволені своїм сімейним лікарем і 52% – медичною допомогою на стаціонарі.

Другий етап медреформи починається з 1 квітня. У Національній службі здоров’я повідомляють про майже стовідсоткову готовність українських лікарень до запуску другого етапу медичної реформи – тепер зміни стосуватимуться послуг профільних спеціалістів, стаціонарного лікування та паліативної допомоги.

Самі лікарі, тим часом, висловлюють побоювання щодо можливого зменшення зарплат, закриття лікарень і ймовірного браку коштів, щоб завершити курс лікування пацієнтів у важких випадках.

XS
SM
MD
LG