Доступність посилання

ТОП новини

«Розглядати кожен випадок». У МЗС хочуть вирішувати, чи віддавати біологічним батькам їхніх дітей, народжених сурогатно


Заступник міністра закордонних справ Євген Єнін
Заступник міністра закордонних справ Євген Єнін

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що будуть розглядати кожний випадок передачі біологічним батькам за кордоном їхніх дітей, народжених сурогатними матерями на українській території.

«Ми будемо розглядати кожен такий випадок. І у випадку, коли ми дійсно впевнені, що малюк може потрапити в хорошу сім’ю, що його життю і здоров’ю нічого не загрожує, що не йдеться про якісь кримінальні елементи, – будуть прийматися рішення і рекомендуватися іншим органам державної влади підтримати таке клопотання», – сказав заступник міністра закордонних справ Євген Єнін 15 травня в коментарі Радіо Свобода.

Він стверджує, що «українське законодавство містить, на жаль, певні прогалини в цій сфері», і «там де є прогалини, там одразу утворюється бізнес, в тому числі його тіньовий сегмент».

Євген Єнін додав, що «з метою подолання тої кризової ситуації, яка проявилася протягом останніх днів, представник міністерства закордонних справ учора погодив відповідний механізм отримання відповідних клопотань через українського омбудсмена».

Фото з готелю «Венеція», де перебувають діти, народжені сурогатними матерями в Україні
Фото з готелю «Венеція», де перебувають діти, народжені сурогатними матерями в Україні

14 травня уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба виступив проти комерційного сурогатного материнства. Про це він заявив, коментуючи повідомлення про перебування в столичному готелі «Венеція» десятків немовлят, які були народжені в Україні сурогатними матерями, але через закриті кордони не можуть потрапити до своїх біологічних батьків.

Також 14 травня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Україна розробила механізм, щоб допомогти батькам вивезти за кордон дітей, народжених сурогатними матерями. За словами омбудсмена, її представники виїхали до готелю «Венеція» в Києві, де перебувало 51 немовля.

Наприкінці квітня центр репродуктивної медицини BioTexCom оприлюднив відеоролик із десятками немовлят, які чекають на батьків на території готелю «Венеція» в Києві. Адміністратор готелю запевняла, що няні кожного дня доглядають за дітьми належним чином.

BioTexCom закликала батьків, які не можуть перетнути кордон, не впадати у відчай, бо окремі країни вже почали співпрацювати з Україною.

13 травня Денісова заявила, що цей відеоролик «свідчить, що держава не вживає всіх належних заходів щодо захисту прав дітей та гідного ставлення до них, а Україна стає країною-донором народження для іноземців дітей, долю яких вона не може проконтролювати».

Вона переконувала, що надання цих послуг іноземним громадянам може призвести до порушення прав дітей та до ситуації, у якій Україна не здатна захистити своїх громадян. У зв’язку з цим Денісова хоча на законодавчому рівні дозволити сурогатне материнство винятково для громадян України.

Допоміжну репродуктивну технологію, відому як сурогатне материнство, застосовують, як правило, в випадку, коли жінка, яка бажає мати власну дитину, з тих чи інших причин не може виносити її. В такому разі запліднену від батька яйцеклітину матері імплантують сторонній здоровій жінці, яка добровільно погоджується виносити плід і народити дитину. При цьому йдеться про дитину її біологічних батьків, а не цієї жінки.

В Україні сурогатне материнство легальне, в тому числі на комерційних засадах (жінці, яка виносила дитину, за це платять), і регулюється чинним законодавством. В інших країнах ставлення до такої технології різноманітне – від повної легальності до менших чи більших обмежень або й повної заборони.

У випадку, про який ідеться, народжені на території України діти (які, крім цього факту, ніяких інших зв’язків із Україною не мають) є дітьми своїх біологічних батьків, іноземних громадян, самі є іноземними, а не українськими, громадянами і чекають на повернення додому, до своїх батьків в іноземних країнах. Українська держава через запроваджені через пандемію обмеження не дає їм здійснити це право.

Таким чином, твердження уповноваженого президента України з прав дитини Миколи Кулеби, ніби сурогатне материнство в Україні «неврегульоване», «порушує права дітей» і є «безконтрольним продажем українських дітей за кордон», ніби це «експлуатація жінок з метою отримання доходу приватним бізнесом і задоволення потреб дорослих» і «порушує права дитини», й ніби народжені таким чином діти є «товаром», суперечать реальності.

При цьому уповноважений президента з прав дитини, пропонуючи заборонити комерційне сурогатне материнство, яке для багатьох жінок є єдиним способом мати власну дитину, – нічого не говорить про відновлення порушених прав іноземних дітей, які застрягли в Україні через урядові обмеження, на повернення до їхніх батьків.

XS
SM
MD
LG