Доступність посилання

ТОП новини

НАСА повідомило про готовність до першого старту ракети для місячної програми


Ракета SLS на стартовому майданчику на космодромі на мисі Канаверал
Ракета SLS на стартовому майданчику на космодромі на мисі Канаверал

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США повідомило про готовність до першого старту надважкої ракети-носія SLS, призначеної для польоту до Місяця. «Ми готові до запуску», – заявив заступник голови НАСА, астронавт Боб Кабана на брифінгу після перевірки готовності до польоту.

Пуск ракети-носія у парі з космічним кораблем «Оріон» заплановано на 29 серпня з космодрому на мисі Канаверал у Флориді. Резервними датами призначено 2 та 5 вересня, передає «Голос Америки».

Мета польоту – стрес-тест SLS, що вважається найпотужнішою ракетою у світі, під час реальної роботи, перш ніж вона буде визнана готовою до перевезення астронавтів. Запущений нею корабель повинен провести шість тижнів на орбіті Місяця, після чого повернутися назад на Землю.

У разі успіху місії астронавти вирушать на орбіту Місяця вже у другому польоті 2024 року. Ще через рік планують відправити місію із висадкою на супутник. Востаннє людина була відправлена до Місяця 1972 року, на кораблі «Аполлон-17».

Американську програму повернення людства на Місяць згорнули за президента Барака Обами. Її перезапустили за розпорядженням президента Дональда Трампа в 2019 році. 2021 року президент Джо Байден закликав Конгрес збільшити фінансування НАСА. Програма вже обійшлася американському бюджету в щонайменше 37 мільярдів доларів.

XS
SM
MD
LG