Доступність посилання

ТОП новини

Президент Литви визнав, що був членом КПРС, і назвав це «помилкою молодості»


Президент Литви Гітанас Науседа під час візиту до України. Львів, 11 січня 2023 року
Президент Литви Гітанас Науседа під час візиту до України. Львів, 11 січня 2023 року

У литовській пресі 5 квітня з’явилися публікації, згідно з якими президент країни Гітанас Науседа наприкінці 1980-х років був членом Комуністичної партії, але приховав цей факт, коли балотувався на посаду голови держави.

Адміністрація президента Литви підтвердила, що Науседа вступив до КПРС у 1988 році.

У відомстві наголосили, що зазначення таких відомостей в анкеті не є обов’язковим. Відомство також заявило, що Науседа не брав активної участі у діяльності Комуністичної партії, а членство у ній мало формальний характер.

Сам Науседа назвав своє членство у радянській Компартії «помилкою молодості».

Литовське інформаційне агентство BNS наводить коментар президента. За словами Науседи, 1988 року він робив перші кроки у професії економіста і думав, що статус члена партії допоможе йому в науковій кар’єрі. Однак після початку в Литві руху національного відродження і заснування організації «Саюдіс» він «усієї душею» підтримав їх, а в діяльності КПРС не брав участі.

«Саюдіс» був заснований у 1988 році – тому ж році, коли Науседа вступив до КПРС. У діяльності «Саюдісу» брали участь і члени Компартії.

Литва відновила незалежність, вийшовши зі складу СРСР у 1990 році (союзні органи визнали це роком пізніше). Того ж року Комуністична партія Литви заявила про свою незалежність від КПРС. Згодом вона була перейменована, а її лідер Альгірдас Бразаускас став одним із видатних політиків незалежної Литви.

З 2008 року в країні діє заборона публічної демонстрації радянської та нацистської символіки на масових заходах.

XS
SM
MD
LG