Доступність посилання

ТОП новини

Німецька газета опублікувала лист ув’язненого кримськотатарського активіста Джеляла


Наріман Джелял закликав європейські країни підтримувати Україну й вимагати проведення обміну політв’язнів
Наріман Джелял закликав європейські країни підтримувати Україну й вимагати проведення обміну політв’язнів

Засуджений у Криму у справі про «диверсію на газопроводі» кримськотатарський політик та активіст Наріман Джелял (за документами – Джелялов) написав листа зі слідчого ізолятора, який опублікувала німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung. Про це повідомила перша заступниця глави МЗС України Еміне Джеппар, передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

У своєму листі Джелял розповів, що «адміністративні штрафи та арешти, викрадення людей та тортури у підвалах ФСБ, сфальсифіковані кримінальні справи та відсутність реального правосуддя стали відповіддю російської влади на прагнення людей висловлювати свою думку та відстоювати законні права та свободи».

«Ця ситуація значно погіршилася після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну», – заявив він.

За його словами, на півострові громадян України безпідставно звинувачують у тероризмі, диверсіях, участі у незаконних збройних формуваннях та інших злочинах.

«При цьому незалежно від обвинувачення справи фабрикуються ФСБ за загальним сценарієм», – зазначив Джелял.

Він закликав європейські країни підтримувати Україну й вимагати проведення обміну політв’язнів. Джелял звертає увагу на дискримінацію Росією кримськотатарського народу.

Еміне Джеппар зазначила, що публікація листа в німецькому виданні стала можливою завдяки зусиллям віцепрезидентки Бундестагу Катрін Гьорінг-Екардт, яка стала публічною менторкою Джеляла.

Читайте також: «Якщо не залишиться іншого виходу, Крим потрібно буде звільняти військовим шляхом». Інтерв’ю з Наріманом Джелялом із СІЗО

У 2020 році МЗС ініціювало програму публічного менторства, покликану привернути увагу міжнародної співльноти до українських політв’язнів.

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму 21 вересня оголосив вирок фігурантам «справи про диверсію на газопроводі» у Перевальному – політику та активісту Наріману Джелялу (за документами – Джелялову) та братам Азізу та Асану Ахтемовим. Джеляла засудили до 17 років позбавлення волі у колонії суворого режиму зі штрафом 700 тисяч рублів та обмеженням волі строком на 1,5 роки.

Асана Ахметова засудили до 15 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі 1 рік. Азіза Ахтемова засудили до 13 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі 1 рік.

МЗС України назвало ці вироки ганебними.

XS
SM
MD
LG