Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина, Албанія та Косово бойкотують вручення Нобелівських премій


Петер Хандке перед промовою на похороні Слободана Мілошевіча (на фото). Рідне місто Мілошевича Пожаревац, 18 березня 2006 року
Петер Хандке перед промовою на похороні Слободана Мілошевіча (на фото). Рідне місто Мілошевича Пожаревац, 18 березня 2006 року

Туреччина заявила, що приєднується до Албанії та Косова в бойкоті церемонію вручення Нобелівських премій 10 грудня. Таким чином три країни висловлюють протест проти вручення премії з літератури за 2019 рік Пітеру Гандке.

Посол Туреччини в Швеції Хаккі Емре Юнт заявив 9 грудня, що турецький мовник Hurriyet не відвідає церемонію нагородження в Стокгольмі, де відбудуться щонайменше дві демонстрації проти Гандке. Раніше урядовці Туреччини закликали Шведську академію змінити рішення про присудження премії Гандке.

Міністр закордонних справ Косова Бегджет Паколлі заявив, що доручив послу в Швеції бойкотувати церемонію. Він вказав, що «письменник, який підтримував Мілошевича та його геноцид у Боснії та Косові, не заслуговує Нобелівської премії».

Виконувач обов’язків міністра закордонних справ Албанії Гент Какай заявив про аналогічний крок, написавши у твітері, що «виправдання жорстокості війни під час розпаду Югославії не повинно бути винагородженим».

Письменник австрійського походження, який нині живе у Франції, опинився під вогнем критики за підтримку нині покійного сербського авторитарного президента Слободана Мілошевича. У 1996 році письменник опублікував свої нотатки «Справедливість для Сербії», які розкритикували за «применшення воєнних злочинів», скоєних сербськими військовими.

Гаазький трибунал звинувачував Мілошевича у геноциді, зокрема вбивстві кількох тисяч мешканців Сребрениці, порушень законів війни та злочинах проти людства. Попри це, Гандке виступив з промовою на похороні Мілошевича.

XS
SM
MD
LG