Доступність посилання

ТОП новини

13 фізичних атак на журналістів зафіксовано з початку року – НСЖУ


Найбільше – п’ять атак на журналістів –зафіксували в Києві та області
Найбільше – п’ять атак на журналістів –зафіксували в Києві та області

За два перші місяці 2019 року зафіксовано 13 випадків фізичної агресії щодо журналістів, повідомила Національна спілка журналістів України. У січні було сім таких випадків, у лютому – шість.

Найбільше – п’ять атак на журналістів – зафіксували в Києві та області, ще два – в Одесі, один випадок у Херсоні. Також п’ять інцидентів було на заході країни: два – у Чернівецькій області та по одному у Львові, Закарпатті й на Тернопільщині.

За даними НСЖУ, один із найжорстокіших нападів стався увечері 24 січня. У Голосіївському районі Києва невідомі побили та пограбували журналістів проекту «Стоп корупції» Олександра Золотнюка та Владислава Марченка, які готували сюжет про незаконний видобуток піску.

«Найбільше постраждав Олександр Золотнюк – у нього забої м'яких тканин, вибитий зуб, опік сітківки. За фактом події звернулися до поліції, відкрито кримінальне провадження по ст. 187 (розбій). Але нас така кваліфікація не влаштовує, вимагаємо зміну статті на 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста)», – розповів начальник юридичного департаменту «Стоп корупції» Роксолана Арійончик.

За його словами, у цій справі затримали сімох підозрюваних, двох відпустили, до решти застосували запобіжний захід - домашній арешт із 23.00 до 7.00. Також встановлена особа організатора, він зараз у розшуку.

Водночас експерти Інституту масової інформації (ІМІ) лише в лютому 2019 року зафіксували 29 порушень свободи слова, зафіксувавши зростання кількості таких порушень порівняно із січнем (16 випадків). 17 із цих випадків стосувалися фізичної агресії.

Основними типами порушення прав журналістів стали перешкоджання – 11 випадків (січень – сім) та погрози – п’ять випадків (січень – два), вказує ІМІ.

«Найбільше порушень свободи слова зафіксовано в Києві – 11 випадків, далі йде Волинь з п’ятьма випадками, в інших областях країни сталося по два або по одному випадку», – інформують фахівці.

XS
SM
MD
LG