Доступність посилання

ТОП новини

Офіс омбудсмана заявляє про телеграм-канал, який поширює дані військових


За даними офісу омбудсмана, оприлюднений список містить дані щодо 6 907 військовослужбовців
За даними офісу омбудсмана, оприлюднений список містить дані щодо 6 907 військовослужбовців

Секретаріат уповноваженого Верховної Ради України з прав людини виявив чат-бот у телеграмі, який поширював персональні дані українських військових. Про це офіс омбудсмана повідомив 7 серпня.

За повідомленням, про це співробітники секретаріату дізналися в перебігу моніторингу захисту персональних даних.

«Виявлено чат-бот у месенджері Telegram, в якому оприлюднено табличний файл із персональними даними (ПІБ, номерами військових частин, стверджувальними датами самовільного залишення військових частин). Загалом список містить дані щодо 6 907 військовослужбовців», – повідомляє офіс.

В установі зазначають, що секретаріат направив листи до Служби безпеки України і Національної поліції, закликавши їх зреагувати в межах їхньої компетенції, зокрема заблокувати телеграм-бот.

За заявою, 6 серпня Національна поліція повідомила, що Головне управління Нацполіції в Києві поінформувало про відкриття кримінального провадження за фактом порушення недоторканності приватного життя.

Ця стаття Кримінального кодексу в разі обвинувального вироку передбачає штраф, виправні роботи, арешт до шести місяців або ж обмеження волі на термін до трьох років. У разі повторного порушення або завдання істотної суд може засудити до арешту від трьох до шести місяців, умовно або реально ув’язнити на термін від трьох до п’яти років.

XS
SM
MD
LG