Доступність посилання

ТОП новини

ООН: визначення поняття «тероризм» від Facebook може обмежувати свободу слова


В Раді ООН з прав людини побоюються, що надто широке визначення може дозволити авторитарним урядам придушувати інакодумців
В Раді ООН з прав людини побоюються, що надто широке визначення може дозволити авторитарним урядам придушувати інакодумців

Незалежна експертка при Раді ООН з прав людини Фінула Ні Алан написала листа засновнику соцмережі Facebook Маркові Цукербергу. В ньому вона висловила своє занепокоєння «надто широким визначенням поняття «тероризм» у політиці Facebook».

На думку Ні Алан, підхід соцмережі до протидії тероризму в нинішньому вигляді може зокрема вдарити й по свободі висловлення думки.

У листі Ні Алан, Спеціальна доповідачка з питань промоції та захисту прав людини при Раді ООН, цитує визначення тероризму, які опублікували самі представники соцмережі у квітні 2018 року: «будь-яка неурядова організація, залучена до навмисних актів насильства проти осіб або майна, щоб залякати цивільне населення, уряд або міжнародні організації задля досягнення політичних, релігійних або ідеологічних цілей».

Ні Алан вважає, що таке визначення є недостатньо точним для автоматичного виявлення терористичних повідомлень і може призвести до «дискримінаційної імплементації, надмірної цензури та довільної відмови в доступі та використанні послуг Facebook».

На думку представниці ООН, подібне становище є загрозливим з огляду на кількість держав, уряди яких хотіли б таврувати будь-яке інакомислення як прояви тероризму.

Крім того, Ні Алан звертає увагу на те, що подібне визначення суперечить міжнародному гуманітарному праву. На її думку, воно трактує всі неурядові збройні формування, що беруть участь у не міжнародних військових конфліктах, як терористичні, навіть якщо такі групи не порушують міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: «Україна опинилася за крок до цензури в онлайні – законопроект 6688​»

У висновку Ні Алан запропонувала Цукербергу переглянути свою політику, врахувавши низку міжнародних документів, та конкретизувати правила.

Також вона закликала його пересвідчитися, що компанія має прозорі інструменти, за допомогою яких користувачі можуть оскаржити блокування доступу до соцмережі.

В липні 2018 року стало відомо, що Facebook можуть оштрафувати на суму понад 660 тисяч доларів США через співпрацю з компанією Cambridge Analytica, після якої стався витік даних користувачів.

XS
SM
MD
LG