Доступність посилання

ТОП новини

Експерти ООН критикують вирок Ассанжу як «непропорційний»


Ассанжа засудили до майже року ув’язнення за порушення умов звільнення під заставу
Ассанжа засудили до майже року ув’язнення за порушення умов звільнення під заставу

Група експертів-правників, пов’язаних з Організацією Об’єднаних Націй, розкритикувала термін ув’язнення засновника сайту WikiLeaks Джуліана Ассанжа за порушення умов звільнення під заставу.

Робоча група ООН з питань свавільного позбавлення волі у своїй заяві 3 травня назвала термін ув’язнення «непропорційним» і порушила питання, чому Ассанжа утримують у в’язниці суворого режиму, «наче підозрюваного у серйозному кримінальному правопорушенні».

Робоча група ООН зазначила, що, позаяк звинувачення у Швеції, які спричинили арешт Ассанжа у Великій Британії, були пізніше відкликані, самі умови звільнення під заставу мають бути анульовані.

Згідно з заявою робочої групи, експерти «глибоко занепокоєні… непропорційним терміном, винесеним панові Ассанжу».

Читайте також: Президент Еквадору: Ассанж перетворив посольство в Лондоні на центр шпигунства

47-річного Ассанжа 1 травня засудили до 50 тижнів позбавлення волі за те, що 2012 року він порушив умови звільнення під заставу, попросивши притулку в посольстві Еквадору. У цей час Ассанж був звільненим під заставу і очікував екстрадиції до Швеції, де його звинувачували в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні. Сам він звинувачення відкидає.

У квітні Ассанжа заарештували після того, як Еквадор видав його британським правоохоронцям.

Тепер йому загрожує також звинувачення у федеральній змові в США в справі про один з найбільших витоків інформації, що становлять державну таємницю.

Британія має вирішити, чи слід видавати Ассанжа Сполученим Штатам у відповідь на звинувачення в тому, що він вступив у змову з екс-аналітиком розвідки США Челсі Меннінг в 2010 році, щоб отримати секретну інформацію. В разі доведення провини Ассанжу загрожує до п’яти років ув’язнення.

Тим часом правоохоронці у Швеції повідомили, що розглядають можливість поновити звинувачення проти Ассанжа у зґвалтуванні, розслідування якого було зупинене 2017 року.

XS
SM
MD
LG