Доступність посилання

ТОП новини

День на фронті: знову двоє поранених


У пресслужбі Об’єднаних сил, що ведуть операцію проти російських гібридних сил на окупованій частині Донбасу, повідомили про нові втрати українських військ унаслідок чергових порушень перемир’я з боку противника: ще двоє поранених.

За повідомленням, таких порушень протягом доби і станом на 17-у годину було сім: шість обстрілів на Донеччині – в південній частині області і на околиці нині окупованого Донецька, – і один проліт російського безпілотника «Орлан-10» на півночі Луганщини.

Згадані обстріли здійснювалися з артилерії калібру 122 міліметри, мінометів калібрів 120 і 82 міліметри, гранатометів різних систем і стрілецької зброї. Які з обстрілів спричинили поранення українських бійців, не уточнено.

Як заявляють українські військові, на обстріли противника вони відкривали вогонь у відповідь, про всі порушення українська сторона СЦКК поінформувала СММ ОБСЄ через встановлений координаційний механізм.

«Українські воїни продовжують контролювати ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил», – запевнили в пресслужбі.

У ранковому зведенні українських військ повідомляли про одного пораненого українського бійця і п’ять порушень перемир’я з початку доби на той час.

У підтримуваному і скеровуваному Росією незаконному збройному сепаратистському угрупованні «ДНР», що як елемент російських гібридних сил захопило частину Донецької області і визнане в Україні терористичним, нічого не повідомляли про становище на фронті, хоча, відповідно до українського зведення, воно мало зазнати вогню у відповідь із боку українських військ.

Натомість в аналогічному угрупованні «ЛНР», що захопило частину Луганської області, твердять про два ще ранкові обстріли його позицій біля нині окупованого міста Первомайська.

Обидва угруповання нічого не згадали про свої можливі втрати.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

Із 00:01 27 липня 2020 року на Донбасі набрала чинності чергова домовленість про «повне та всеосяжне припинення вогню», яка формально чинна й далі, попри численні порушення її російськими гібридними силами. Ці сили порушують її, як і всі попередні такі домовленості, за рідкісними винятками практично щодня, внаслідок чого українські військові час від часу зазнають поранень чи й гинуть.

На цей час, за повідомленнями і підрахунками Радіо Свобода, внаслідок обстрілів противника й підривів на вибухових пристроях протягом нинішнього перемир’я загинули принаймні 47 українських військовослужбовців, іще принаймні понад 140 були поранені чи зазнали бойових травм.

У Збройних силах України на запит Радіо Свобода повідомляли, що за час перемир’я і станом на 5 травня 34 військовослужбовці ЗСУ загинули і 107 військових зазнали поранень «під час бойової обстановки», не уточнивши, які втрати залічують до цього розряду (після цієї дати внаслідок обстрілів іще одинадцятеро військових загинули і 43 були поранені чи зазнали бойових травмувань, тобто нинішній баланс мав би складати 45 загиблих і 150 поранених). У це число також не входять можливі втрати інших українських силових структур.

XS
SM
MD
LG