Доступність посилання

ТОП новини

Орбан отримав нові широкі повноваження на тлі коронавірусу в Угорщині


Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан під час пленарного засідання парламенту, під час якого урядові надали надзвичайні повноваження для боротьби з коронавірусом. Будапешт, 30 березня 2020 року
Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан під час пленарного засідання парламенту, під час якого урядові надали надзвичайні повноваження для боротьби з коронавірусом. Будапешт, 30 березня 2020 року

Угорський парламент ухвалив закон, який дає правому прем’єр-міністру Віктору Орбану нові широкі повноваження під час надзвичайного стану, що його оголосили для боротьби з пандемією коронавірусу.

Закон, що його ухвалив угорський парламент 30 березня 137-ма голосами «за»проти 53-х, дає право урядові продовжувати надзвичайний стан без часових обмежень, а також надає можливість прем’єрові керувати країною за допомогою указів. Дотепер продовження надзвичайного стану, запровадженого 11 березня, мали затверджувати депутати парламенту.

Незважаючи на гостру критику законопроєкту з боку правозахисних груп, ЄС та ООН, його легко затвердили депутати з правлячої партії Фідес – партії Орбана, яка має дві третини мандатів в угорському парламенті.

29 березня чотири неурядові організації в Угорщині, ключно з правозахисним Гельсінським комітетом, закликали уряд внести зміни в законопроєкт, включно з положенням, яке б передбачало завершення дії закону після якоїсь конкретної дати в разі якщо парламент не продовжує дію закону.

Співголова Гельсінського комітету Угорщини Марта Пардаві сказала, що інакше Орбан «матиме цілком необмежений мандат для уряду... і нинішній законопроєкт... власне, дає мандат з необмеженим карт-бланшем».

Від 2010 року 56-рчний Орбан поступово зміцнював свою владу, ведучи наступ на незалежність угорських судів та ЗМІ.

Він також обмежив діяльність неурядових організацій – за це Угорщину, яка є членом ЄС та НАТО, критикували всередині країни та в Брюсселі.

Серед інших положень нового закону зокрема є й стаття про кримінальну відповідальність з можливим терміном ув’язнення до п’яти років за поширення «фейкових новин» про коронавірус.

В Угорщині коронавірусом інфіковані 447 людей, а померли від нього 15 людей, згідно з даними Університету Джона Гопкінса.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG