Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус: країни запроваджують усе нові обмеження


Країни світу запроваджують усе нові обмеження в намаганні вповільнити розповсюдження нового коронавірусу SARS-CoV-2, раніше відомого як 2019-nCoV, що викликає нерідко смертельне захворювання COVID-19. До вашої уваги – огляд деяких заходів, на які йдуть у різних країнах.

Італія

Італія перегнала Китай за кількістю померлих внаслідок нового коронавірусного захворювання. 427 нових випадків смерті дали загальне число в 3405 померлих від цієї хвороби в Італії; в Китаї наразі офіційно повідомлено про смерть 3245 людей.

Число виявлених інфікованих зросло за день відразу на 5322 і становить наразі 41035 (загальне число тих, хто був інфікований у Китаї, – майже вдвічі більше, 80907).

Мілан: вікна будівлі влади регіону Ломбардія висвітлюють слова State a casa – Залишайтеся вдома», 18 березня 2020 року
Мілан: вікна будівлі влади регіону Ломбардія висвітлюють слова State a casa – Залишайтеся вдома», 18 березня 2020 року

Прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявляє, що буде неминучим продовження нині чинних обмежувальних заходів, які були спершу запроваджені на певні терміни – наприклад, закриття крамниць, крім продуктових і аптек, що мало завершитися 25 березня, чи заборона виходити з дому без поважних підстав, що наразі діє до 3 квітня. Так само й школи навряд чи відкриються 3 квітня, як планували було спершу.

Велика Британія

Прем’єр-міністр Боріс Джонсон вважає, що країна зможе перейти через найбільше розповсюдження хвороби «протягом наступних 12 тижнів».

Він також заявив, що може запровадити суворіші обмеження в столиці Лондоні, де, за його словами, в деяких частинах міста погано дотримуються вказівок уряду.

Англіканська церква оголосила нові правила церковних одружень на час пандемії: в них можуть брати участь тільки нове подружжя, священник і двоє свідків, присутності яких вимагає закон; при цьому, крім подружжя, інші учасники мають тримати відстань одне від одного. Для інших можуть влаштовувати онлайн-відеотрансляцію церемонії, або ж молодятам радять відкласти її до закінчення спалаху.

На вікні житлового будинку в Лондоні напис на підтримку Італії – «Все буде добре», 17 березня 2020 року
На вікні житлового будинку в Лондоні напис на підтримку Італії – «Все буде добре», 17 березня 2020 року

Британія скасувала традиційні останніми роками міжнародні «Ігри нескорених» (The Invictus Games) для поранених ветеранів збройних сил, що відбувалися під егідою британського принца Гаррі. Цьогорічні ігри мали відбутися в нідерландській Гаазі з 9 до 16 травня, тепер розглядають можливість перенести їх на травень чи червень 2021 року. В цих іграх успішно брали участь українські ветерани війни Росії проти України.

У Великій Британії на цей час було зареєстровано 2695 заражених коронавірусом, 133 з них померли. Але урядові експерти в галузі охорони здоров’я визнають, що ще не виявлених заражених у країні може бути десятки тисяч.

Німеччина

Влада Німеччини скасувала офіційну церемонію вшанування 75-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, що мала відбутися в Берліні 8 травня, через пандемію. Як повідомило Міністерство внутрішніх справ, іще не вирішено, як тепер вшанують цю річницю.

Наразі в Німеччині не запроваджували таких широких обмежень, як у низці інших європейських країн. Заборона виходити з дому без поважних підстав діє тільки в містечку Міттертайх у Баварії на півдні країни, де на 6500 населення вже близько 20 хворих.

Берлін, майже порожня станція метро на площі Александерплац, 16 березня 2020 року
Берлін, майже порожня станція метро на площі Александерплац, 16 березня 2020 року

Із кількох місць країни повідомляють про анекдотичні випадки бійок із касирами покупців супермаркетів, які намагалися купити більш як один рулон туалетного паперу, чи крадіжок сотень рулонів туалетного паперу і десятків літрів дезінфекційної рідини або рідкого мила зі шкіл чи лікарень.

У Німеччині наразі говорять більш ніж про 13900 випадків захворювання і 44 померлих. Відразу кілька тисяч виявлених хворих додалися за одну ніч.

Австрія

Австрія від 20 березня розширює контроль на своїх кордонах. Дотепер він був на кордонах із Німеччиною, Італією, Швейцарією й Ліхтенштейном, до них додадуться Угорщина і Словенія. Відень наразі не закриває кордонів із Чехією й Словаччиною.

Угорські прикордонники на кордоні з Австрією, Нікельсдорф, 18 березня 2020 року
Угорські прикордонники на кордоні з Австрією, Нікельсдорф, 18 березня 2020 року

Як ухвалило Міністерство охорони здоров’я країни, всі, хто прибуває до Австрії повітряним транспортом, зобов’язані негайно піти на 14-денний домашній карантин, про що вони мають дати письмове зобов’язання. Виняток становлять транзитні пасажири, медики і працівники міжнародних організацій, низка яких працює у Відні.

За словами посадовців, громадський транспорт в Австрії обмежив роботу на 90 відсотків, а обсяг пересувань приватним транспортом зменшився на 45 відсотків.

Влада країни не закриває доступу в парки чи на ігрові майданчики, але закликає триматися на відстані принаймні в метр одне від одного.

Кількість хворих через новий коронавірус в Австрії перевищила 2 тисячі, померлих наразі 6. Число виявлених заражених швидко зростає – зокрема, в найбільш ураженій землі Тироль, яку вже «закрили на карантин», щодня десь на чверть.

Франція

Президент Франції Емманюель Макрон заявляє, що широкі обмежувальні заходи, запроваджені з 17 березня на 14 днів, найімовірніше, будуть продовжені.

Париж, бульвар Єлисейські Поля порожній через заборону виходити з дому без підстав, 17 березня 2020 року
Париж, бульвар Єлисейські Поля порожній через заборону виходити з дому без підстав, 17 березня 2020 року

Каннський кінофестиваль, що мав відбутися 12–23 травня, відкладений. Як заявили організатори заходу, що мав відбутися 73-й раз, вони попередньо розглядають як новий термін кінець червня чи початок липня.

У Франції швидко зростає число потерпілих і жертв. Зокрема, померлих через коронавірус там уже 372, з них 108 за останню добу, повідомив генеральний директор системи охорони здоров’я країни Жером Саломон.

Число зареєстрованих випадків, сказав він, зросло до 10995 – на 20 відсотків за добу.

Португалія

Люди, в яких виявили коронавірус, зобов’язані не виходити з дому, більшість крамниць мають закритися, за винятком продуктових, аптек, заправок чи газетних – такі, серед іншого обмеження, що запроваджуються в Португалії на 15 днів. Виходити з дому варто тільки в необхідних випадках, як-то на роботу, на закупи, для допомоги членам родини чи на прогулянки з дітьми і домашніми тваринами, заявив прем’єр-міністр країни Антоніу Кошта.

Центр Лісабону, 12 березня 2020 року
Центр Лісабону, 12 березня 2020 року

У Португалії повідомляють про 785 зареєстрованих випадків коронавірусного захворювання і чотирьох померлих від нього.

Нідерланди

Нідерланди приєдналися до країн, які закривають свої кордони, щоб уповільнити просування нового коронавірусу. Заборона для негромадян ЄС в’їжджати до країни має діяти наразі до 30 квітня, і не виключаються й інші обмеження. Але в цій країні наразі не обмежують перебування людей на вулиці, як то зробила низка інших країн.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заспокоїв людей щодо запасів туалетного паперу, який швидко зникає з полиць крамниць. Відвідуючи одну з крамниць, він відповів стривоженому покупцеві: «Та в нас його стільки, що можемо хоч десять років ср*ти», і ця фраза потрапила на відео.

У Нідерландах зареєстровано 2460 випадків коронавірусної інфекції, 76 людей від неї померли.

Греція

У Греції практично всім готелям країни вказано закритися з півночі на 22 березня й до кінця квітня, щоб не ставити під загрозу їхніх працівників. Як заявило Міністерство туризму, буде дозволено працювати далі лише по одному готелю в містах-центрах провінцій країни, а в столиці Атенах і другому найбільшому місті Салоніках на півночі Греції – по три готелі.

На цей час у Греції 464 підтверджені випадки коронавірусного захворювання, з них шість людей померли, а 19 уже видужали. Але, за оцінками координатора Міністерства охорони здоров’я Сотіріса Ціодраса, в Греції коронавірусом уже інфіковані принаймні від 2 до 3 тисяч осіб, яких виявляють поступово.

Албанія

Албанія запровадила значні обмеження на пересування в намаганні вповільнити розповсюдження коронавірусу. Тепер виходити з дому можна тільки в час від 6-ї до 10-ї години, а потім від 16-ї до 18-ї, щоб дістатися на роботу і з роботи і купити продукти. Також вкрай обмежене пересування транспорту від півночі до 8-ї ранку, за винятком таксі і приватних поїздок на роботу чи з роботи.

На цей час в Албанії виявлено 64 інфікованих новим коронавірусом, із них двоє померли.

Сербія

Сербія закриває кордони для всього пасажирського сполучення, також припиняються пасажирські рейси на летовищі Белграду, повідомив президент країни Александар Вучич. Причина заходу в тому, що останніми днями до Сербії з країн Західної Європи, уражених коронавірусом, повернулися близько 70 тисяч сербів, незважаючи на заклики влади не робити цього.

Наразі в Сербії діють одні з найсуворіших обмежувальних заходів у Європі. Зокрема, в нічний час заборонено виходити з дому, також заборонено виходити на вулицю людям, старшим за 65 років.

У Сербії підтверджені 103 випадки коронавірусного захворювання.

Норвегія

У Норвегії оголосили про офіційну заборону виїжджати жити на дачі й будинки в селі чи в заміське туристичне житло – від людей тепер вимагається жити в межах населеного пункту, де вони зареєстровані на основному місці проживання. Причина – врятувати служби охорони здоров’я в малих селах від можливого перевантаження, якщо кількість фактичного населення цих сіл у час пандемії і кількість можливих хворих там значно зросте.

У Норвегії багато людей мають друге житло в сільській місцевості чи в горах, у країні також є чимало хат для туристів чи лижників, і багато хто останнім часом кинувся туди з більших міст, щоб пересидіти пандемію в відносній ізоляції. Уряд країни вже закликав таких людей повернутися до основного місця проживання і погрожував накласти нинішню заборону, але чимало «втікачів» відмовилися повертатися добровільно.

Тепер за порушення заборони загрожує штраф на суму в перерахунку більш ніж у 1300 доларів або в разі відмови платити його 10-денний арешт. Серед незначних винятків – дозвіл усе-таки виїхати в заміське житло, якщо за основним місцем проживання хтось змушений відбувати самоізоляцію.

У Норвегії на цей час виявлено 1552 випадки коронавірусного захворювання, шість людей від нього померли.

Росія

У Росії обнулили кількість померлих через коронавірус: тепер там заявляють, що єдина заявлена раніше жертва насправді померла від відриву тромба. Раніше повідомляли, що та 79-річна жінка з низкою хронічних захворювань померла від пневмонії, викликаної коронавірусом.

Наразі в Росії офіційно 199 тих, хто захворів, дев’ять тих, хто вже видужав, і знову нуль померлих.

Москва, Казанський вокзал, 19 березня 2020 року
Москва, Казанський вокзал, 19 березня 2020 року

Але, за повідомленнями, в столиці Москві, в якій понад 12,6 мільйонів мешканців, різко зростає захворюваність, як то реєструється офіційно, на пневмонію. Пневмонія можлива з різних причин і, зокрема, є також одним із ускладнень, що їх спричиняє коронавірус. Але прем’єр-міністр Михайло Мішустін запевняє, що підстав для паніки немає.

Іран

В Ірані повідомили про найвище наразі число померлих внаслідок нового коронавірусного захворювання за добу: 149 людей, або приблизно по одній людині на 10 хвилин. Загалом там повідомляють про 1284 померлих від цієї хвороби.

Про число нових випадків захворювання є суперечливі заяви представників одного відомства. Заступник міністра охорони здоров’я Аліреза Раїсі заявляє, що 1024 нові випадки за останню добу свідчать, що це число скорочується. Речник МОЗ Кіануш Джаганпур, зі свого боку, написав у твітері, що число нових випадків зросло, і нині виявляють по 50 нових хворих щогодини, хоча абсолютної цифри він не навів. За даними МОЗ, загалом на цей час хвороба була виявлена в 18407 осіб.

Тегеран, Великий базар: заходами безпеки переймаються не всі. 18 березня 2020 року
Тегеран, Великий базар: заходами безпеки переймаються не всі. 18 березня 2020 року

У міністерстві закликають іранців робити «усвідомлені рішення» щодо подорожей і відвідин своїх родин цими днями, коли з 20 березня й до 3 квітня іранці будуть святкувати свій традиційний Новий рік – Новруз. Але заборони на пересування в країні не запроваджують. Чи не єдині в цій країні обмеження – закриття чотирьох великих шиїтських святинь, які приваблюють великі кількості прочан, і закриття готелів у кількох провінціях.

США

У США заявляють про 10491 випадок захворювання, спричиненого новим коронавірусом, і про 150 померлих від нього.

Сполучені Штати закликають американців не їздити за кордон, тих, хто перебуває за кордоном, повертатися додому або бути готовими залишитися за кордоном на невизначений час, а тих, хто за кордоном живе постійно, уникати міжнародних подорожей.

При цьому в заяві Державного департаменту нагадано, що через обмеження по всьому світі дорога додому може ускладнитися, і в такому випадку не варто очікувати на допомогу американської влади.

Канада

Міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіпп Шампань повідомив, що йде на 14-денну самоізоляцію через підозру на можливу наявність коронавірусу. Він наразі чекає на результати тестів.

Уже перебуває на самоізоляції прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, дружина якого заразилася коронавірусом під час закордонного візиту.

На кордоні США з Канадою, Детройт, 18 березня 2020 року
На кордоні США з Канадою, Детройт, 18 березня 2020 року

Увечері 20 березня чи в ніч на 21-е вирішено закрити кордон між Канадою і США, заявив Трюдо. Про подробиці зараз домовляються з американською стороною.

Канада повідомляє про 801 зараженого новим коронавірусом і 10 померлих від цієї хвороби.

Австралія

Нова Зеландія

Обидві країни оголосили про закриття своїх кордонів для іноземців, крім тих, хто має право на мешкання в них. В Австралії наразі 709 підтверджених випадків коронавірусного захворювання, в Новій Зеландії 28.

Світ

ВООЗ повідомляє про 207855 зареєстрованих випадків захворювання, викликаного новим коронавірусом, у світі і 8648 померлих від нього.

Університет імені Джонза Гопкінза у США, який веде підрахунки також за іншими оприлюдненими даними, наводить більші числа: 240119 випадків захворювання, з них 9819 померли, а 84962 вже одужали.

XS
SM
MD
LG