Доступність посилання

ТОП новини

Отруєння Скрипалів: США, Франція, Німеччина, Канада та Британія звинуватили вище керівництво Росії


Місце, де знайшли непритомниим Сергія Скрипаля та його дочку Юлію, 8 березня 2018 року, Солсбері, Британія
Місце, де знайшли непритомниим Сергія Скрипаля та його дочку Юлію, 8 березня 2018 року, Солсбері, Британія

Лідери США, Франції, Німеччини, Канади та Британії звинуватили вище керівництво Росії в отруєнні колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Спільна заява розміщена на сайті британського уряду.

«Ми маємо повну впевненість у висновку Британії, що двоє підозрюваних були офіцерами російської військової розвідки, також відомої як ГРУ, і що цю операцію майже напевно затвердили на вищому урядовому рівні», – йдеться в заяві лідерів західних країн.

Вони зазначили, що вчорашня заява британської влади про підозрюваних із Росії посилює їхній намір «продовжувати разом руйнувати ворожу активність закордонних розвідувальних мереж на наших територіях», підтримувати заборону хімічної зброї та захищати громадян від «усіх форм злочинної державної діяльності».

Читайте також: Надзвичайно важливий прорив у розслідуванні нападу на Скрипалів

5 вересня прокуратура Великої Британії назвала імена громадян Росії, підозрюваних в отруєнні нервово-паралітичною речовиною «Новачок» Сергія Скрипаля і його дочки Юлії у Солсбері: це громадяни Росії Олександр Петров і Руслан Боширов.

У прокуратурі 5 вересня заявили, що мають «достатні докази» для їх обвинувачення. За даними слідства, росіяни в’їхали в Британію 2 березня за російським паспортами на чуже ім’я. Одним із головних доказом проти них є те, що в лондонському готелі, де вони жили, виявлені сліди «Новачка».

У Міністерстві закордонних справ Росії назвали це «інформаційною маніпуляцією».

Отруєння в березні Скрипалів, які після тривалого перебування в лікарні одужали, викликало дипломатичну кризу у відносинах між Великою Британією і ширше Заходом, з одного боку, і Росією, з іншого. Лондон звинуватив в отруєнні Скрипалів бойовою хімічною зброєю, яку почали розробляти в часи СРСР на території Росії, нинішню російську владу. Москва відкидає ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG