Доступність посилання

ТОП новини

Пекін відреагував на звинувачення Британії щодо надання зброї Росії


Речник МЗС Китаю сказав, що «Великобританія, а не Китай, роздуває полум'я навколо України»
Речник МЗС Китаю сказав, що «Великобританія, а не Китай, роздуває полум'я навколо України»

Міністерство закордонних справ Китаю відреагувало на звинувачення Британії щодо співпраці з Росією у сфері «озброєнь, які застосовуються в Україні».

«Ми засуджуємо безпідставне та безвідповідальне паплюження Китаю британським політиком. Ми звернули увагу на той факт, що ці зауваження з боку Великої Британії навіть не були підтримані її «близьким союзником» (США – ред.), – сказав речник МЗС Китаю Ван Веньбін.

Читайте також: США не мають даних про надання Китаєм зброї Росії – Білий дім

Він також сказав, що «Великобританія, а не Китай, роздуває полум'я навколо України», а коли Китай і міжнародне співтовариство «намагаються остудити ситуацію, британська сторона знову зробила безвідповідальні зауваження, що викликає тривогу».

«Замість того, щоб безпідставно звинувачувати Китай, чому б не поглянути на те, яку роль відіграла сама Велика Британія в українському питанні? Китай був і залишатиметься на боці миру і діалогу. Ми будемо продовжувати наполегливо працювати над просуванням мирних переговорів і виступати проти роздмухування вогню. Водночас ми будемо захищати наші законні права та інтереси», – додав Веньбін.

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс 22 травня заявив, що Лондон має докази того, що Росія і Китай співпрацюють у сфері «озброєнь, які застосовуються в Україні».

За даними західних ЗМІ, за час війни в Україні Китай став для Росії основним постачальником товарів, необхідних для різних озброєнь, у тому числі ракет. Наприклад, Financial Times писала, що в 2023 році 90% чипів, імпортованих Росією, надходили з Китаю і використовувалися у виробництві ракет, танків і літаків. В останньому кварталі минулого року також із Китаю було імпортовано 70% верстатів, які, ймовірно, використовувалися у виробництві балістичних ракет.

Влада Китаю заявляє, що не надає зброю жодній зі сторін російсько-українського конфлікту, який називає «українською кризою».

Форум

XS
SM
MD
LG