Доступність посилання

ТОП новини

Перепису населення у 2021 році, найімовірніше, не буде – міністр


За словами Олега Немчінова, перепис потрібно обов’язково проводити, але «це дороге задоволення»
За словами Олега Немчінова, перепис потрібно обов’язково проводити, але «це дороге задоволення»

Міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов заявляє, що у 2021 році всеукраїнський перепис населення, найімовірніше, не відбудеться.

«Я думаю, що ні. Можна спробувати зробити його наприкінці року, але тоді вже цього року необхідно почати витрачати кошти хоча б із вересня-жовтня. Як мені пояснював глава Держстату, потрібен мінімум один рік і три місяці, щоб пройти весь цикл, який необхідно зробити», – сказав Немчінов в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, перепис потрібно обов’язково проводити, але «це дороге задоволення».

«Бюджетний запит, який Держстат подав, здається, 5,8 млрд грн. У нас увесь стабфонд на коронавірус – 65 млрд. Це дуже серйозне політичне рішення і це процес, який потрібно запускати заздалегідь. Наприклад, якби ми хотіли здійснити перепис у 2021 році, то в березні 2020 року ми мали б розпочати підготовку», – сказав Немчінов.

За словами міністра, керівництво Держстату має три сценарії: варіант класичного перепису, опитування і комбінований.

«Мені більше імпонує комбінований. Тут ідеться про те, що з максимальним використанням електронних носіїв, із максимальним використанням цифрових технологій, але водночас із дворовим обходом, з реальними речами. Але навіть суто цифровий перепис – це дуже великі кошти», – сказав урядовець.

На початку 2020 року колишній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет повідомив дані електронного перепису, згідно з якими чисельність населення України станом на 1 грудня 2019 року становить 37 мільйонів 289 тисяч. Дубілета критикували за систему підрахунку, за якою проводився пробний перепис. Він відкидав критику.

XS
SM
MD
LG