Доступність посилання

ТОП новини

На ЗАЕС залишилося менше двох з 11 тисяч фахівців, що працювали там до окупації – мер Енергодара


До повномасштабного вторгнення на станції працювало 11 тисяч співробітників
До повномасштабного вторгнення на станції працювало 11 тисяч співробітників

На окупованій російськими військовими Запорізькій атомній електростанції залишилося менше ніж дві тисячі українських робітників, що працювали там до повномасштабного вторгнення, повідомив проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» мер Енергодара Дмитро Орлов.

«На жаль, окупанти не пускають з лютого місяця поточного року персонал атомної станції, який не уклав контракти з фейковою компанією від «Росатома». Тому на станції зараз лишається десь трішки менше ніж дві тисячі персоналу, які підписали (угоди про співпрацю – ред.), хтось за власним бажанням, хтось під примусом», – зазначив міський голова.

За словами Орлова, росіяни також взяли на роботу більше тисячі людей з навколишніх сіл, які не мають відповідної фахової підготовки.

«Замість того фахового персоналу, який до окупації працював – близько 11 тисяч персоналу, зараз працює близько 4 тисяч, і якісний склад цих людей невідомий», – сказав мер.

Читайте також: Експерти МАГАТЕ чули артилерійський вогонь, ймовірно, з території ЗАЕС – звіт

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Раніше в українській компанії «Енергоатом» зазначили, що єдиним шляхом недопущення ядерної та радіаційної аварії на станції є виконання резолюції МАГАТЕ, виведення російських військових та військової техніки зі станції, передача ЗАЕС під контроль України, а також розмінування прилеглих територій.

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи.

Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

Форум

XS
SM
MD
LG