Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Португалії відмовився від репарацій колишнім колоніям


Прапор Португалії
Прапор Португалії

Уряд Португалії відмовився виплачувати репарації своїм колишнім колоніям, повідомляє Reuters.

Про необхідність відшкодувати збитки раніше цього тижня сказав президент Марселу Ребелу де Соуза. Він заявив, що Португалія бере на себе повну відповідальність за помилки минулого та запропонував списати борги колишнім колоніям чи надати їм фінансування. Заява президента викликала різку критику з боку правих партій.

У заяві уряду йдеться, що владі варто поглиблювати взаємні відносини, повагу до історичної правди і дедалі інтенсивнішу і тіснішу співпрацю, засновану на примиренні з країнами колишніх колоній. Крім того, на сьогодні немає програми конкретних дій щодо виплати репарацій, додали в уряді Португалії.

Колоніальна епоха Португалії тривала понад пʼять століть. У період з XV по XIX століття близько шести мільйонів африканців були насильно перевезені португальцями на продаж у рабство. До колоній Португалії входили Ангола, Мозамбік, Бразилія, Кабо-Верде, Сан-Томе і Прінсіпі, Східний Тимор та деякі території в Азії.

Деколонізація африканських країн, підконтрольних Лісабону, почалася в 1974 році, через кілька місяців після «Революції гвоздик». Вона скинула найтривалішу диктатуру в Європі і започаткувала демократію в Португалії.

Форум

XS
SM
MD
LG