Доступність посилання

ТОП новини

Португалія заплатить компенсацію родині загиблого в аеропорту українця


Загиблий у березні в аеропорту Лісабона українець Ігор Гоменюк із дружиною
Загиблий у березні в аеропорту Лісабона українець Ігор Гоменюк із дружиною

Португалія заплатить компенсацію родині загиблого в аеропорту Лісабона громадянина України Ігоря Гоменюка. Про це повідомили португальські засоби інформації та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Уряд Португалії проінформував 10 грудня, що португальська держава виплатить компенсацію родині Гоменюка, який загинув 12 березня після насильства з боку співробітників Служби у справах іноземців та кордонів. Урядовці попросили омбудсмена Португалії встановити розмір компенсації ще до початку судового розгляду, призначеного на початок 2021 року.

«Я був на зв’язку з португальським колегою щодо вбивства у березні нашого громадянина Ігоря Гоменюка, наполягав на справедливості. Сьогодні уряд Португалії вирішив виплатити компенсації вдові та дітям. Очікую, що за підсумками розслідування суд встановить винним належне покарання», – написав у твітері міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Раніше стало відомо, що у середу подала у відставку керівниця Служби у справах іноземців та кордонів Португалії Кріштіна Ґатойнш. У Міністерстві внутрішніх справ, яке курує роботу прикордонників, заявили, що Ґатойнш подала у відставку в рамках плану реструктуризації, щоб більш чітко розділити поліцейські та адміністративні функції в роботі з іммігрантами й туристами. Втім, таке рішення, зокрема, португальська опозиція пов’язала із побиттям навесні цього року затриманого в аеропорту Лісабона за спробу в’їзду в країну без візи українця, який в результаті помер.

40-річний Ігор Гоменюк помер в березні в ізоляторі аеропорту Лісабона після побиття у кімнаті без камер відеонагляду. У вересні прокуратура заявила, що до побиття причетні троє співробітників міграційної служби, їм висунули звинувачення у вбивстві.

Перше судове засідання у справі Ігоря Гоменюка призначене на 20 січня.

Посольство України раніше просило Міністерство закордонних справ Португалії сприяти в проведенні ретельного розслідування смерті українця.

XS
SM
MD
LG