Доступність посилання

ТОП новини

Постанова уряду про посилення карантину є незаконною – правозахисники


Патруль поліції в центрі Києва, квітень 2020 року
Патруль поліції в центрі Києва, квітень 2020 року

Ухвалена 2 квітня постанова Кабінету міністрів не відповідає нормам Конституції України та є незаконною, повідомила Харківська правозахисна група у своєму висновку щодо доцільності та законності запровадження карантинних заходів.

«Обмеження прав людини, встановлені нею (постановою – ред.), не відповідають принципу пропорційності та суспільної необхідності, та не можуть бути виправданими лише однією метою запобігання поширенню епідемії коронавірусу», – вказують правозахисники.

Вони вважають шкідливою заборону людям, старшим 60 років, виходити з дому.

«Станом на жовтень 2019 року 2.5 мільйона пенсіонерів працювало, і така «турбота» про їхнє здоров’я... може мати наслідком втрату робочого місця. Крім того, прогулянки на свіжому повітрі для багатьох є медичною рекомендацією, і відмова від них може призвести до прогресу існуючої хвороби, наприклад, діабету. Така заборона суперечить і Рекомендаціям ВООЗ та МОЗ щодо профілактичних заходів для протидії пандемії COVID-19. Для підтримання людського імунітету необхідна достатня кількість свіжого повітря та сонячного світла», – ідеться у висновку.

Також надмірною, на думку правозахисників, є заборона відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, «бо саме такі місця й призначені для прогулянок, а заборона переміщуватися групою більше двох осіб має виключити скупчення людей у таких місцях».

«Саме рекреаційні паркові зони є найкращим місцем для природної вентиляції легенів під час бігу чи поїздки на велосипеді. Така вентиляція, з-поміж іншого, є гарною профілактикою пневмоній. До того ж, будь-які фізичні навантаження підвищують непрямий імунітет», – вказано в документі.

Недоцільною є і вимога постійно мати при собі посвідчення особи, вважає Харківська правозахисна група.

«Складається враження, що вона введена виключно для зручності правоохоронців, щоб вони могли легко визначити, наприклад, має людина більше 60 років, чи ні. Але такі практики презюмують, що всі мешканці країни є правопорушниками, і перетворюють державу на поліцейську», – йдеться у висновку.

Правозахисники рекомендують українській владі в законний спосіб запровадити режим надзвичайного стану, якому й відповідає більшість передбачених постановою уряду обмежень, врахувавши при цьому зауваження щодо прав літніх людей, відвідування зелених зон і вимого постійно мати посвідчення особи.

Уряд посилив карантинні заходи з 6 квітня. Зокрема від громадян вимагають мати при собі посвідчення особи за межами дому та носити засоби захисту в громадських місцях. Також заборонено ходити групами понад дві особи, за винятком супроводу дітей (яким до 14 років тепер не можна перебувати в громадських місцях самим).

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG