Доступність посилання

ТОП новини

Прокудін: з окупованої частини Херсонщини евакуювали родини з 6 дітьми


Олександр Прокудін додав, що з початку 2024 року з окупованих районів Херсонщини вдалося вивезти 94 дитини
Олександр Прокудін додав, що з початку 2024 року з окупованих районів Херсонщини вдалося вивезти 94 дитини

З окупованої частини Херсонської області вдалося вивезти три родини з дітьми, заявив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін 24 травня.

За його словами, в родинах виховують загалом п’ятьох дівчат і хлопчика віком від одного до дев’яти років.

«Зі слів батьків, жити в окупації стало надто важко. За відсутності російських паспортів, вони не мали права звернутись до лікарів та влаштуватись на роботу. З метою психологічного тиску і залякування російські військові постійно проводили обшуки в помешканнях, чим надто залякували дітей», – розповів голова області.

Він додав, що зараз сім’ї перебувають у безпеці та отримують медичну і психологічну допомогу.

Читайте також: «У мене зараз немає минулого й майбутнього». Історія переселенки з окупованого Мелітополя

Прокудін додав, що з початку 2024 року з окупованих районів Херсонщини вдалося вивезти 94 дитини.

Напередодні омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив про повернення до України 13 українських дітей. Сімох із них вивезли з окупованих територій, ще шістьох – повернули в межах ініціативи Bring Kids Back UA. Деякі з цих дітей, додав він, втратили батьків, інших батьки «хотіли повернути самотужки, однак цього не дала зробити РФ».

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно. Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених із України, «сотні тисяч».

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Повернути в Україну, за даними влади, поки що вдалося близько пів тисячі дітей.

Форум

XS
SM
MD
LG