Доступність посилання

ТОП новини

Тисячі ізраїльтян мітингували проти уряду Нетаньягу


Протестувальники закликали уряд піти у відставку, а також вимагали нових виборів і швидкої угоди про звільнення заручників
Протестувальники закликали уряд піти у відставку, а також вимагали нових виборів і швидкої угоди про звільнення заручників

Десятки тисяч ізраїльтян вийшли на вулиці в неділю, протестуючи проти уряду прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу.

Протестувальники закликали уряд піти у відставку, а також вимагали нових виборів і швидкої угоди про звільнення заручників, яких утримує угруповання «Хамас» (визнане США та ЄС терористичним).

Лідер опозиції Яір Лапід під час демонстрації різко розкритикував Нетаньягу, звинувативши, серед іншого, в тому, що той руйнує відносини Ізраїлю з США і залишає заручників «Хамасу» напризволяще.

У відповідь на протести прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу у неділю ввечері заявив, що він робить усе, що в його силах, щоб повернути полонених додому, а щодо виборів заявив, що вони паралізували б переговори про звільнення заручників і зупинили б війну «до того, як цілі будуть повністю досягнуті», пише Times of Israel. За його словами, першим би це вітав «Хамас».

Вранці 7 жовтня 2023 року бойовики «Хамасу», визнаного терористичним угрупованням у США і ЄС, напали на Ізраїль. У відповідь Ізраїль почав завдавати масованих ударів по Сектору Гази.

24 листопада минулого року розпочалося кількаденне перемирʼя для звільнення заручників і полонених. Завдяки тижневому перемир’ю, укладеному за посередництва Катару, США і Єгипту, Ізраїль і «Хамас» обмінялися десятками заручників і ув’язнених. Але на початку грудня бойові дії відновилися.

Тоді 105 ізраїльських заручників обміняли на приблизно 240 палестинських ув’язнених із ізраїльських в’язниць. Близько 130 заручників все ще утримуються у Газі. Ізраїльські офіційні особи заявили, що, на їхню думку, близько 30 із них – мертві.

Форум

XS
SM
MD
LG