Доступність посилання

ТОП новини

ПЦУ створила свій монастир у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі


Таке рішення ухвалили «з метою подолання наслідків неканонічного підпорядкування цього монастиря владі Московського Патріархату»
Таке рішення ухвалили «з метою подолання наслідків неканонічного підпорядкування цього монастиря владі Московського Патріархату»

Православна церква України створила власний чоловічий монастир під назвою «Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра», повідомила її пресслужба увечері 23 травня.

За повідомленням, таке рішення ухвалив Священний Синод ПЦУ в резиденції предстоятеля церкви Епіфанія в Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі на засіданні 23 травня.

«Враховуючи особливе значення Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, як святині всеукраїнського та світового значення, з метою подолання наслідків неканонічного підпорядкування цього монастиря владі Московського Патріархату, на пропозицію Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, Синод вирішив утворити у складі релігійного об’єднання Української Православної Церкви (Православної Церкви України) релігійну організацію «Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) Української Православної Церкви (Православної Церкви України)», – йдеться в повідомленні.

Синод також затвердив статут нової організації та визначив, що вона безпосередньо підпорядковується предстоятелю ПЦУ як своєму священноархімандриту.

«Синод також просив Предстоятеля звернутися до Кабінету міністрів України з клопотанням про передачу одного з храмів Верхньої Лаври та окремих її приміщень у користування для звершення богослужінь і ведення монастирської діяльності Свято-Успенської Києво-Печерської УПЦ (ПЦУ)», – додає пресслужба.

Наразі у Верхній Лаврі діє Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник. Монастирський комплекс на території Лаври переданий в оренду Українській православній церкві (Московського патріархату). УПЦ (МП) наразі не коментувала заяву Православної церкви України публічно.

XS
SM
MD
LG