Доступність посилання

ТОП новини

У Верховній Раді немає заяви Гончарука про відставку


Депутат Верховної Ради Ірина Геращенко вимагає, щоб члени Кабінету міністрів прийшли на «годину уряду» до парламенту
Депутат Верховної Ради Ірина Геращенко вимагає, щоб члени Кабінету міністрів прийшли на «годину уряду» до парламенту

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук не подав у відставку так, як цього вимагає українське законодавство, твердять депутати Верховної Ради та активісти.

«Європейська солідарність» разом з іншими фракціями опозиції взяли перерву і звернулися до голови Верховної Ради з проханням негайно знайти уряд і викликати у парламент на повноцінну годину запитань до Кабінету міністрів. У Верховній Раді немає ніяких заяв про відставку прем‘єра. В той же час ложа уряду порожня», – відзначила депутатка парламенту Ірина Геращенко (фракція «Європейська солідарність»).

Її колега по фракції Володимир В’ятрович вказує, що прем’єр-міністр має просити про відставку не президента, а Верховну Раду. «Прем‘єр має писати заяву про відставку не президенту, а парламенту. Тому те, що маємо, – це вибачення. А за правду, як відомо, не вибачаються», – написав депутат у твітері.

Активісти з громадської організації «Сentre UA» наголошують, що формально Гончарук не подав жодної заяви про відставку, натомість «вступив у неформальну переписку з Офісом президента щодо своєї відставки».

«Для того, щоб подати у відставку, прем’єр-міністр має звернутись до Верховної Ради, а не до президента. Це написано в Конституції:
Частина 2 ст. 115 – Прем’єр-міністр України, інші члени Кабінету Міністрів України мають право заявити Верховній Раді України про свою відставку.
Пункт 12 ч. 1 ст. 85 – До повноважень Верховної Ради України належить: призначення за поданням Президента України Прем’єр-міністра України..., звільнення зазначених осіб з посад, вирішення питання про відставку Прем’єр-міністра України...» – нагадують експерти.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук написав заяву про відставку і сам повідомив про це у фейсбуці зранку 17 січня. В Офісі президента України підтвердили отримання такої заяви про відставку голови уряду Олексія Гончарука, Володимир Зеленський розгляне цю заяву, йдеться в повідомленні.

15 січня у мережі з’явилася інформація, що прем’єр-міністр Олексій Гончарук нібито написав заяву про звільнення. Також з’явився аудіозапис, автентичність якого неможливо перевірити, на якому кілька людей обговорюють підготовку доповіді щодо економічної політики президента, а також причини й наслідки підвищення курсу гривні. Крім того, у записі, людина зі схожим на прем’єра голосом каже про некомпетентність президента Зеленського в економічних питаннях.​

За повідомленнями, запис міг бути зроблений 16 грудня, і в нараді нібито брали участь, крім Гончарука, заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова, міністр фінансів Оксана Маркарова, заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів та інші.

Пізніше Ковалів заперечила свою участь у нараді.

Пізніше в Кабінеті міністрів України назвали неправдивими поширені в інтернеті повідомлення про відставку голови уряду. А сам Гончарук заявив, що від моменту зміни влади в Україні проти неї працюють «багато людей, яким хотілось, щоб нам нічого не вдалося».

XS
SM
MD
LG