Доступність посилання

ТОП новини

Унікальне судно у складі флоту Росії – у ВМС ЗСУ розказали деталі ураження «Коммуни»


Найстаріше рятувальне судно Чорноморського флоту «Комуна», 2018 рік
Найстаріше рятувальне судно Чорноморського флоту «Комуна», 2018 рік

Рятувальне судно «Коммуна» Чорноморського флоту Російської Федерації було унікальним – про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») розповів Дмитро Плетенчук, речник ВМС ЗС України.

За його словами, попри сторічну історію судна, його постійно переобладнували і модернізували та воно застосувалося у важливих операціях, зокрема, у підйомі елементів на місці, де затонув крейсер «Москва» ЧФ РФ.

«Унікальність саме цього корабля полягала у тому, що він міг здійснювати глибоководні роботи, підіймати серйозні важкі елементи, які затонули. Крім того, він брав участь в обслуговуванні підводних човнів. Так, це була важлива одиниця. Воно переобладнувалося впродовж всієї своєї історії. Це судно застосовувалося росіянами для того, щоб піднімати важливі елементи на місці загибелі крейсера «Москва». Чомусь зі всього складу судно-забезпечувального флоту було обрано саме це судно, що наголошує на його унікальності, незважаючи на його досить поважний вік» – сказав Плетенчук.

Читайте також: Буданов: ситуація найближчим часом буде «досить важка», але «Армагеддон не відбудеться»

У момент ураження судно «Коммуна» перебувало в бухті Севастополя, оскільки, за словами Плетенчука, сили РФ «ховають» кораблі через небезпеку атак українських сил по російському флоту.

«Російські сили до своєї тактики додали ще один елемент – вони тепер ховають бойові одиниці за суднами допоміжного флоту і саме це могло стати причиною ураження цієї одиниці. Вони там перебувають, тому що не можуть вийти на зовнішній рейд через небезпеку. Більше того, вони посилюють заходи щодо закриття бухт від зовнішній атак. Цю бухту захищає в якості ППО загальновідомий малий ракетний корабель «Циклон», який є носієм крилатих ракет, але досі їх не застосовував. Це «Панцир-С» стоїть у нього на борту» – розповів речник ВМС.

Операцію щодо ураження рятувального судна «Коммуна» ЧФ РФ проводили Військово-морські Сили ЗСУ. Втім, подробиць про те, якими засобами атакували судно, каже Плетенчук, військові розкривати не можуть.

Читайте також: Чи готуються сусідки України по Чорному морю протистояти російській збройній агресії?

Речник додає, що підтвердженої інформації про стан екіпажу корабля немає. Він припускає, що на час удару по кораблю екіпаж міг здійснити схід на берег, оскільки це був вихідний день:

«Ми не можемо розкривати технічних подробиць. Я можу підтвердити, що її проводили Військово-морські Сили. Враховуючи, що це була неділя, міг бути схід на берег особового складу. Але це лише мої припущення».

Напередодні речник ВМС розповів, що українські військові завдали удару по російському кораблю «Коммуна» в окупованому Севастополі. Перед тим російський очільник окупованого Севастополя Михайло Развожаєв заявляв про відбиття атаки української ракети на один із військових кораблів РФ на Північній стороні міста.

Починаючи з серпня 2022 року у Криму та Севастополі майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки.

Форум

XS
SM
MD
LG