Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка Британії: порт Новоросійська, ймовірно, модернізували для підтримки базування кораблів з окупованого Криму


Міноборони Британії констатує, що ЧФ здебільшого вивів свої кораблі та підводні човни із Севастополя далі на схід до Новоросійська
Міноборони Британії констатує, що ЧФ здебільшого вивів свої кораблі та підводні човни із Севастополя далі на схід до Новоросійська

У порту Новоросійська, ймовірно, вдосконалили забезпечення та технічне обслуговування Чорноморського флоту РФ, щоб підтримувати нові умови базування кораблів, повідомляє Міністерство оборони Британії з посиланням на дані своєї розвідки.

1 квітня фрегат «Григорович» здійснив роботу з перевантаження озброєння на базі Чорноморського флоту (ЧФ) у порту Новоросійськ. У розвідці звертають увагу, що сучасні російські військові кораблі, такі як фрегат класу «Григорович», мають системи вертикального пуску для стрільби крилатими ракетами по морських і наземних цілях – такі ракети історично перезавантажувалися в Севастополі, в окупованому Криму.

Міноборони Британії зауважує, що ЧФ здебільшого вивів свої кораблі та підводні човни із Севастополя далі на схід до Новоросійська, а після усунення командувача ЧФ у березні 2024 року флот був найменш активним з початку війни.

«Його (ЧФ) технічне обслуговування, матеріально-технічне забезпечення та інфраструктура поводження зі зброєю в Новоросійську, швидше за все, вдосконалено для підтримки нових домовленостей про базування на невизначений термін», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Успішні удари України по ЧФ змусили Росію забрати найцінніші активи флоту з Криму – оцінки на Заході

Останнім часом, згідно з даними ВМС, Росія майже не виводить своїх кораблів на чергування в Чорному морі через ураження російських суден під час українських ударів.

Раніше командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа заявив, що кораблі під прапором Військово-морського флоту Росії будуть «законними цілями» для України у будь-якому місці світового океану.

Форум

XS
SM
MD
LG